Co je to galerie?

4. červen 2013

Galerie… Slyšíte, jak to slovo zní? Galerie. Je to takové vznešené, skoro by se dalo říct noblesní.

Galerie je místo, kam se můžeme jít podívat na díla, která vytvořili umělci ať už před mnoha lety, nebo teprve nedávno. V galeriích uvidíte obrazy, sochy, fotografie, ilustrace a nebo něco, čemu se říká užité umění. Víte, co to je? Užité umění, to jsou předměty, které normálně znáte a používáte. Třeba hrnek na čaj, lavička v parku, lampa nebo talíř, které jsou nejenom užitečné a praktické, ale také pěkné.

Byli jste už někdy v nějaké galerii? Většinou je tam ticho nebo hraje tlumená hudba a lidé chodí kolem vystavených uměleckých předmětů, které si prohlíží… tiše. Zvolání typu: „Jé, to je úžasné!“, nebo naopak „Teda takovou mazanici už jsem dlouho neviděl“ si návštěvník nechává sám pro sebe.

To ale neznamená, že se nám musí všechno líbit. Kdysi mi jedna velmi vzdělaná paní řekla o umění zajímavou věc a já ji teď řeknu vám. O umění se prý nemá moc mluvit, umění – například obraz – na vás musí jenom nějak zapůsobit.

Je to stejné jako mezi lidmi. Na někoho kouknete a víte, že budete kamarádi, a s někým si prostě moc nerozumíte a vlastně ani nevíte proč.

Stejné je to s těmi obrazy. V některé galerii se cítíte jako doma a jinde vám všechny ty vystavené věci připadají cizí. Netrapte se s tím – všechno je tak, jak má být. A to si prosím zapište za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video