Co je to herpetologie?

12. květen 2016

Herpetologie je obor zoologie, který se zabývá plazy. To znamená, že takový herpetolog se vyzná v hadech, ještěrech, krokodýlech a želvách.

Že je to obor zajímavý a je co zkoumat, vás asi nemusím přesvědčovat. Kdybych si měla vybrat, co bych chtěla mít a umět jako plazi, mám už teď jasno.

Tak za prvé bych chtěla mít zuby jako krokodýl. Samozřejmě, že ne tak špičaté, ale tolik zubů. Krokodýlům totiž zuby rostou celý život a každý vypadnutý hned nahradí zub nový. Takovému krokodýlovi tedy může za život vyrůst až 3000 zubů.

Za druhé bych chtěla umět běhat po vodě jako bazilišek zelený. To je ještěr, který když prchá před nebezpečím, vyvine takovou rychlost, že opravdu může krátce běžet i po vodě.

Logo

Dostřel bych chtěla mít jako kobra černokrká, která svou kořist trefí hadím jedem až na 4 metry.

Jo, a abych nezapomněla, krásná bych chtěla být jako želva pavoučí. To je želva s překrásnou kresbou na krunýři – původem z Madagaskaru a ještě ke všemu je moc šikovná. Když jí hrozí nebezpečí, schová do svého krunýře nejenom hlavu, ale i celé přední nohy. A takový ochranný krunýř, to je také něco, co by se mi občas moooc hodilo.

O tom si ovšem mohu nechat jenom zdát. Všechny tyhle dovednosti totiž náleží pouze jmenovaným plazům. Tedy zvířatům, které zkoumá herpetologie. Jejíž název jste si jistě právě zapsali za uši.

Želva pavoučí
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video