Co je to ichtyologie?

11. květen 2016

Ichtyolog je člověk, který se vyzná v rybách. Ichtyologie je totiž speciální disciplína zoologie zabývající se rybami, parybami a kruhoústými.

Také v tomhle oboru zoologie byste narazili na pozoruhodné rekordy. Například největší parybou na světě je žralok obrovský, který měří 12 a ojediněle dokonce až 18 metrů. Přiznám se, že když mi bylo asi jako vám a chodila jsem na první stupeň základní školy, horko těžko jsem těch 12 metrů házela kriketovým míčkem. A představte si, že tenhle obr živí své velké tělo jen planktonem – to jsou malilinkatí živočichové a rostlinky, plující volně mořem.

Mezi rybami byste ale našli i třeba velmi rychlé plavce. Měření rychlosti jde sice ichtyologům ztuha, ale po řadě pokusů se zdá, že nejrychlejší rybou planety se zatím stal plachetník atlantský. Plachetníkovi byla na krátkých tratích naměřena rychlost 109 km v hodině. To je větší rychlost, než jakou dokáže vyvinout nejrychlejší savec planety – gepard. Takhle rychle se třeba v autě může jet jen po dálnici.

A věřili byste tomu, že mezi rybami jsou i velmi dobří střelci? Tak například takový stříkoun lapavý. Živí se hmyzem, který buď sedí, nebo létá nad vodou a dokáže po něm vystřelit kapku vody s takovou silou a přesností, jako kdyby střílel ze vzduchovky. Svou kořist zasáhne na vzdálenost až jednoho a půl metru nad vodní hladinou. Klidně by tak mohl zasáhnout i pavoučka, který by vám seděl na čepici.

Tyhle všechny zajímavé živočichy studuje ichtyologie – obor zoologie zabývající se rybami. Tak si to zapište za uši, stejně jako třeba to, že každý rok si ichtyologové připíší ke známým druhům nejméně 250 nově objevených.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video