Co je to inverze?

10. duben 2013

Inverze je proces, při kterém je všechno naopak než by mělo být.

Abyste si to dokázali představit, vysvětlíme si inverzi, kterou znáte z předpovědi počasí. I při ní je všechno naopak. Zatímco normálně je teplo v nížinách a na horách chladněji, při inverzi je mnohem lepší vyrazit na hory. V nížinách je totiž většinou zataženo, chladno a na horách svítí sluníčko a lidé se tam svlékají do triček.

Když meteorologové předpovídají inverzi, někdo jásá, jiný je skleslý. Inverze v nížinách je totiž něco jako deka. Zkuste si pod ni vlézt a být tam delší dobu a budete ze všeho nejvíc toužit po čerstvém vzduchu a světle.

Stejně tak se za inverzního počasí v nížinách špatně dýchá a lidé mají skleslou náladu, protože jim chybí sluneční paprsky. Naopak na horách může být inverze zajímavou podívanou. Protože jste výš než mraky, vidíte je všechny pod sebou. V tu chvíli si můžete připadat jako Krakonoš v úvodu Krkonošských pohádek, který blahosklonně vzhlíží na lidi na horách, hlavou se dotýká slunce, mraky má někde u kolen a od radosti nad tou krásou rozhazuje kolem sebe kvítí. Tím chci říct, že inverze, byť je slovem, které označuje něco, co je opačně, než je obvyklé, nemusí být něco, co je jenom špatné.

A to si zapište za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video