Co je to izolace?

28. březen 2013

Už vám někdy někdo řekl, že teď musíte být několik dnů v izolaci, abyste neroznášeli bacily? Nebo se maminka s tatínkem bavili mezi sebou o tom, že je potřeba něco na chalupě odizolovat?

Izolace může být něco prospěšného, ale i hodně otravného.

Když vám doma netěsní okna, profukuje jimi do bytu studený vzduch a uniká jimi ven teplo, spraví to proužek hmoty, které se říká izolace, a je dobře. Stejně jako teplo můžeme zaizolovat i zvuk nebo vodu. Izolaci si tedy představte jako hráz nebo stěnu, za kterou nic nepronikne.

V izolaci se ale může ocitnout i člověk, pokud dostane nějakou nakažlivou nemoc a musí se držet stranou všech kamarádů, aby je náhodou také nenakazil.

Někdy se do izolace dostanou i zvířata. Takové izolaci se říká karanténa a většinou jde o čas, který zvíře stráví mimo jiná zvířata do doby, než se zjistí, jestli je zdravé. V karanténě se nechávají například exotická zvířata, která si někdo přivezl ze zahraničí. Zkrátka izolovat něco nebo někoho znamená oddělit ho od okolí. Ani v izolaci se ale nemusíte izolovat od rádia Junior a to si zapište za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video