Co je to kantáta a jak souvisí s Bohuslavem Martinů?

6. březen 2014

Dnes si něco povíme o kantátě a co s ní má společného hudební skladatel Bohuslav Martinů. Slovo kantáta pochází z latinského cantare, což znamená zpívat. Je to skladba zpravidla pro sólové zpěváky, pěvecký sbor a orchestr.

První kantáty vznikaly v 17. století, tedy před čtyřmi sty lety v Itálii. V 19. století se kantáta říkalo také básni, která byla určena ke zhudebnění právě pro sóla, sbor a orchestr.

Mnohdy šlo o báseň, která něco opěvovala nebo oslavovala, např. narození nějaké významné osobnosti. Tuhle báseň pak nějaký skladatel zhudebnil.

Známé kantáty složil např. Johan Sebastian Bach. Psali je i čeští skladatelé, třeba Antonín Dvořák, Bedřich Smetana a také – Bohuslav Martinů, který žil a tvořil v minulém století nejdřív u nás a později ve Francii.

Jednou z jeho nejhezčích kantát je „Otvírání studánek“. Otvírání studánek je lidový zvyk, který Bohuslav Martinů poznal na Moravě. Po zimě je zapotřebí vyčistit studánky od listí a špíny, aby byly zase čisté a dávaly dobrou pitnou vodu. Vždy se u takové práce zpívalo. Byl to ve skutečnosti jakýsi slavnostní obřad.

Bohuslav Martinů zhudebnil báseň svého kamaráda Miloslava Bureše, která tento lidový zvyk oslavovala.

Rok 2014 je prvním rokem vysílání Rádia Junior. Možná někdo k tomuto výročí napíše oslavnou kantátu.

A vy si to všechno zapište za uši.

autor: Zora Jandová
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video