Co je to kápézetka?

27. únor 2014

Slovo kápézetka vzniklo ze zkratky tvořené třemi písmeny – ká, pé a zet – odtud kápézetka. Ká – jako krabička. Pé – jako poslední. Zet – jako záchrany. Tedy: krabička poslední záchrany.

Co se tím myslí? Může nastat situace, že se ocitnete v opravdové nouzi – zabloudíte, zraníte se, ztroskotáte apod. Jistě, v Čechách neztroskotáte na moři, ale někde na zahraniční dovolené, i když vám to nepřeju, to možné je.

Existují určitě i méně dramatické situace, kdy je dobré mít po ruce tužku a papír, sirky na rozdělání ohně, svíčku, křídu na značení cesty, třeba i píšťalku nebo jen jehlu, nit a náhradní knoflíky. A tohle všechno nebo ještě i něco úplně jiného obsahuje právě krabička poslední záchrany. Obsah a velikost krabičky se liší podle toho, kam a na jak dlouho se chystáte.

Víte, že krabičce poslední záchrany bude příští rok 80 let? Spisovatel Jaroslav Foglar, autor mnoha knížek pro děti – nejspíš znáte jeho Rychlé šípy – popsal poprvé kápézetku v časopisu Mladý hlasatel v roce 1935, tedy před téměř 80 lety, když vaše babičky možná ani ještě nebyly na světě.

Krabička poslední záchrany

Můžete si zkusit takovou krabičku vyrobit a naplnit. Výhodou by bylo, kdybyste se naučili rozdělat oheň bez sirek, jako to dokázali naši pravěcí předci. To by se vám do kápézetky místo nich vešlo něco jiného. Ale pozor, děti by se o rozdělávání nebo zapalování ohně měly pokoušet jen pod dozorem dospělého, aby si neublížily nebo kvůli tomu, aby oheň nezpůsobil škodu. Prozatím by stačilo, kdybyste se naučili rozeznat břízu, jejíž kůra i dřevo hoří, i když nejsou suché.

A víte, jak jinak se dá ještě rozdělat oheň? Například pomocí zvětšovacího skla. Představte si, že dokonce z ledu se dá vytvarovat cosi na způsob skleněné zvětšovací čočky, která je v lupě. A stejně jako lupou za pomoci slunečních paprsků se dá takovým ledovým zvětšovacím sklem zapálit oheň. A opět pozor: tohle také zkoušejte pouze v přítomnosti dospělé osoby, nejlépe mámy, táty nebo prarodičů.

Nikomu a ničemu pak neublížíte a ještě zažijete spoustu legrace. To si zapište za uši, ostatně jako všechno ostatní, co jste se dnes dozvěděli.

autor: Zora Jandová
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video