Co je to klima?

Kdybych se vás zeptala, co je to počasí, asi byste mi dokázali hned vyjmenovat několik věcí, které počasí vytvářejí – vítr, oblačnost, tedy množství mraků na obloze, teplota vzduchu, déšť nebo sníh.

Když se ale řekne klima, je to už trochu těžší. Přitom slovo klima označuje jen dlouhodobý stav počasí. Slovo klima můžeme v češtině nahradit i slovem podnebí a to už je nám trochu bližší, že? Celá naše zeměkoule je rozdělena do několika klimatických, tedy podnebných, pásem. Pro představu si naši zemi oblečeme do pruhovaného trička, co pruh, to jiné klimatické pásmo. Co pruh, to jiné podmínky k životu, jiné rostliny a jiní živočichové.

My například žijeme v mírném klimatickém pásmu, kde se střídá jaro, léto, podzim a zima. O několik pruhů dál k rovníku je pásmo tropické s tropickým klimatem. Asi tušíte, že tady se roční období nestřídá a je tady pořád teplo. Opačným extrémem je polární klimatický pás, kde je zase pořád zima. Klima se ale mění i s nadmořskou výškou. Je jasné, že jinak bude dole v Polabí a jinak na vrcholu Sněžky. Takže ještě jedno opakování: Počasí je to, co se děje na obloze právě teď, a podnebí neboli klima je opakující se počasí na konkrétním místě naší planety.

A to si zapište za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video