Co je to mushing?

30. leden 2015

V Klubu Rádia Junior jsme vám prozradili, že mushing se do češtiny překládá jako jízda se psím spřežením.

Původně se psí spřežení používalo na přepravu jídla a dalších věcí do domácnosti, podobně jako dnes vozíme nákupy v autě. Bylo to hlavně v oblasti Antarktidy, kde nejsou silnice a po většinu roku jen led nebo sníh. Vlastně se tam psí spřežení na přepravu všeho možného používá dodnes.

Tzv. musherství, tedy jízda se psím spřežením získala na oblibě a dnes mají lidé musherství často jako koníček. Je to ale pěkně náročný koníček. Musher má většinou osm psů, což je ideální počet na zapřažení do postroje k sáním. Nejvhodnější rasou je sibiřský husky nebo aljašský malamut.

Husky je menší a rychlejší, o malamutovi se zase tvrdí, že je sice mohutnější, ale zase má větší výdrž. Musher musí své psy vycvičit. Důležité je, aby na sebe byli zvyklí, uměli chodit a běhat v postroji a naučili se na povel zatočit doprava, doleva, zrychlit nebo zastavit. I když každý musher přiznává, že na zastavení reagují opravdu neradi. Tihle psi totiž závody a běh milují.

Závody jsou dlouhé třeba 30, 130 i více kilometrů. Někdy jsou to závody jednodenní a musher stráví na saních i několik hodin v kuse. Jindy jsou to závody na několik dnů, a to pak i musheři nocují pod stanem třeba v -20ti stupních. To se pak obklopí psy a navzájem se zahřívají. Také proto vozí v sáních kromě stanu spoustu zásob – jídla pro sebe i psy. Průměrná rychlost spřežení je 30 km/h.

Musher při jízdě se psím spřežením nejčastěji na saních stojí, když psi běž do velkého kopce, musher jim pomáhá tím, že za sáněmi běží nebo se odpichuje. Zásadou každého mushera je, že sáně nikdy nepouští. A to i v případě, že se sáně převrátí, psi nechtějí zastavit a mushera vláčí za sebou. Psi by totiž už jen těžko chytil, také proto má každý musher spoustu odřenin.

Musheři mají nejen sáně s lyžinami, ale také káru s kolečky. To aby mohli trénovat a jezdit, i když není sníh. V létě jsou pak další disciplíny, ve kterých můžou musheři závodit. Např. bikejoring – cyklista se psem, canicross – běžec se psem, scootering – jezdec na koloběžce se psem nebo zimní skijoring – běžec na lyžích se psem.

Mushing

Více se dozvíte ze záznamu vysílání Klubu Rádia Junior.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio