Co je Olympiáda dětí a mládeže?

21. leden 2014

V zimě sportovci potřebují hlavně sníh a mráz – to je to první, co bychom měli popřát těm z vás, kteří se chystáte na Zimní olympiádu dětí a mládeže na Vysočině.

U nás se pořádá od roku 2003 každé dva roky. Takže všichni z vás, kterým je letos deset, se narodili v roce, kdy u nás byla první taková olympiáda. V roce 2008 pak byly první Olympijské hry mládeže v Singapuru.

To bylo trochu povinného dějepisu a teď hurá na Vysočinu! Maskotem letošní Zimní olympiády dětí a mládeže je zajíc – a je tu ještě pár dalších zajímavostí, které vás určitě překvapí.

Medaile pro vítěze budou ze skla a je jich připraveno 110 sad, tedy 110x zlatá, stříbrná a bronzová medaile. Každá váží čtvrt kila, je jedinečná a originální, protože je ručně vyráběná. Její výroba trvá několik hodin. Do čirého horkého skla se přidává ještě pět olympijských barev, sklo má při tom teplotu 1200 stupňů a chladne pak celý den a noc. Nakonec se ještě leští a dobrušuje.

Nejvíc závodníků bude v ledním hokeji. Hokejový puk se asi stane vzácným sběratelským kouskem. Jsou speciálně potištěny, je jich vyrobeno 300 kusů a už teď počítají organizátoři s tím, že když některý puk vyletí z hrací plochy do hlediště, určitě se zpátky na led nevrátí.

Na programu bude: alpské lyžování, běžecké lyžování, biatlon, krasobruslení, lední hokej, lyžařský orientační běh, rychlobruslení, snowboarding a velkou zajímavostí je, že disciplínou letošních Zimních olympijských her dětí a mládeže je i hra na akordeon – no jo, akordeon je tahací harmonika.

A to si zapište za uši!

autor: Jarmila Skopalová
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video