Co je to paměť?

10. březen 2014

Paměť je zjednodušeně řečeno schopnost našeho mozku uchovávat a používat informace o předchozích zkušenostech. Jde tedy nejenom o to, že si zapamatujeme básničku nebo letopočty.

Paměť je zjednodušeně řečeno schopnost našeho mozku uchovávat a používat informace o předchozích zkušenostech. Jde tedy nejenom o to, že si zapamatujeme básničku nebo letopočty.

Pamatujeme si totiž i to, že když třeba položíme ruku na horká kamna, tak se spálíme, že je dobré si po této zkušenosti na horká kamna nesahat. Paměť nám slouží k tomu, abychom víckrát neopakovali stejnou chybu nebo hloupost. Přesto slyším vaše rodiče nebo učitele: Kolikrát ti to mám opakovat, aby sis to zapamatoval/zapamatovala jednou provždy?

Paměť mají i zvířata. Bez ní by např. psi neposlouchali naše příkazy. Říká se také, že někdo má paměť jako slon. Sloni v Asii vykonávají spoustu těžké práce a musí si proto zapamatovat mnoho různých povelů. A dokážou si po letech vzpomenout na člověka, se kterým mají spojený nějaký silný zážitek, ať už příjemný nebo nepříjemný. Proto se ta sloní paměť přisuzuje i někomu, kdo ani po letech nezapomene, co mu kdo hezkého nebo špatného provedl. Vědci měřením různými přístroji zjistili, že podobnou paměť mají i pokojové rostliny – že se chovají jinak, když do místnosti vstoupí člověk, který jim něco nepěkného provedl.

Jak taková paměť funguje? Nejdřív něco prožijeme nebo se něco naučíme – tomu se říká vštěpování nebo taky kódování, do mozku se to musí naládovat a zašifrovat jako do počítače. Pak se informace nebo zkušenost musí uchovat a udržet v paměti – to je tzv. podržení, k tomu nám slouží třeba opakování. A nakonec je potřeba si na všechno po nějaké době vzpomenout – tomu říkáme vybavení, že si to třeba vybavíme před očima, nebo nám to zazní v uších.A když paměť neslouží, tak si to musíme někam zapsat. A vy si tohle všechno pěkně zapište za uši.

autor: Zora Jandová
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video