Co je to povříslo?

14. duben 2014

Dnes si vysvětlíme, co jsou to povřísla. Ale začneme tím, že se přeneseme o několik desítek let zpět, do doby, kdy se ještě na všech polích sklízelo obilí ručně.

Tedy tak úplně ručně to zase nebylo, nikdo nechodil a netrhal klasy rukama. Obilí se pokosilo kosou, stejně jako tráva. Možná to znáte z nějaké staré pohádky. Silní chlapi nabrousili kosy a pak se pustili do díla.

Jenomže pokosením obilí žně rozhodně neskončily. Pak totiž nastoupily ženy a děti a začaly z toho obilí dělat snopy. To znamená, že z těch klasů dělaly svazky. Ale ne jen tak halabala, ale pěkně do kytice, aby všechny klasy směřovaly jedním směrem. A tyhle snopy se pak převázali povříslem.

A jsme u slova povříslo. Povříslo je něco jako provaz ze slámy. Dělal se tak, že se stébla slámy zatočila, případně, aby to lépe drželo a povříslo bylo delší, tak se část stébel trochu posunula a po zatočení se ještě udělal uzel.

Povřísla se vyráběla třeba i v zimě, po vymlácení obilí, aby měli sedláci trochu náskok. Možná si vzpomenete, jak se mlátilo obilí v pohádce Pyšná princezna.

Ale zpět k povříslům, dělaným ze slámy, která zbyla po vymlácení obilí. Ta se také zakroutila a zpevnila uzlem, ale před samotným použitím se ještě máčela ve vodě, aby byla pevnější. Taková povřísla – neboli slaměné provazy ke svazování snopů obilí, byla prostě kvalitní lidská práce. A to si zapište za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video