Co to je reklama a proč se vyrábí?

Na Rádiu Junior připravili takovou malou mediální výchovu. A do té rozhodně také patří pár slov o reklamě. Co to je? A proč se vyrábí?

Taková reklama může být legrace, pokud vám zrovna ve škole neřekne paní učitelka – no to sis udělal pěknou reklamu – to většinou nevěstí nic moc dobrého. Zato v televizi, rádiu nebo v časopise jsou reklamy barevné, veselé, vždycky je v nich něco nového, zajímavého. Ale pojďme si říct, proč se vlastně reklama vyrábí.

Na světě je teď od každé věci spousta druhů – však to víte. Není jeden mobil, je jich spousta. Není jedna stavebnice, jedna panenka, jeden kočárek. A stejně to mají dospělí – je tu spousta prášků na praní, zubních past, holicích strojků pro tatínky nebo řasenek pro maminky. A tak se výrobci těchhle věcí předhánějí v tom, aby právě o jejich výrobku vědělo co nejvíc lidí, aby si je co nejvíc lidí koupilo. Proto vyrábějí ty barevné a často ukřičené reklamy. Abychom si všimli právě toho jejich výrobku.

Reklamy se pak dávají do vysílání v televizi nebo v rádiu anebo se tisknou do novin. Ale ti, kteří je tam chtějí mít, musí za to místo na stránce nebo ve vysílání zaplatit. Za ty peníze pak televize nebo rádio mohou vyrobit nový pořad. Když vidíte reklamy na divadelních programech, tak právě díky nim se můžete dívat na svou oblíbenou pohádku v príma divadélku.

Ale jedno české pořekadlo na reklamu hodně platí – reklama je dobrý sluha, ale špatný pán. To znamená, že je fajn, že díky reklamě víte o nových věcech, ale když půjdete nakoupit, raději se řiďte tím, co opravdu potřebujete, než barevnými a blýskavými obaly. A to si zapište za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video