Co je to resuscitace

9. květen 2013

Dnes si řekneme, co je to resuscitace. Pozor: neplést s restitucí.

Restituce je navrácení něčeho do původního stavu nebo třeba navrácení majetku původnímu majiteli. To byla restituce.

Resuscitace znamená oživování nebo taky kříšení. Když někdo třeba po úrazu tzv. upadne do bezvědomí a nedýchá nebo se mu dokonce zastavilo srdce, je potřeba ho co nejrychleji vzkřísit, záchranáři se ho pokusí oživit.

Nebo jiný příklad, hodně zjednodušený. Před operací lékaři pacienta uspí, aby necítil bolest. Říká se tomu anestezie, možná jste slyšeli i slovo narkóza, a provádí ji vždy odborník – lékařka anestezioložka nebo lékař anesteziolog. Pacienta potom odvezou na speciální oddělení nemocnice, kterému se říká ARO, což je zkratka tří slov – anesteziologicko-resuscitační oddělení. ARO. Tam se o pacienta starají tak dlouho, dokud se neprobere k životu nebo do té doby, dokud mu všechno v těle nepracuje tak, jak má.

O resuscitaci neboli oživování můžeme mluvit ještě i v jiné souvislosti. Někdy se něco naučíte – třeba anglická slovíčka nebo básničku – a po čase vám to vymizí z paměti. A když to zase potřebujete, protože budete zkoušeni a průběžně jste si to neopakovali, je potřeba provést resuscitaci tedy oživení paměti a znalostí. Abyste pak nemuseli oživovat rodiče omdlelé po otevření žákovské knížky.

Tak si to pěkně zapište za uši.

autor: Zora Jandová
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video