Co je to sáh?

16. říjen 2013

Sáh je stará délková jednotka. Na sáhy měřily naše praprababičky a prapradědečci. My, když dnes chceme něco změřit, vezmeme si pravítko, pásmo nebo skládací metr.

Školáci už vědí, že metr má deset decimetrů, 100 centimetrů a 1000 milimetrů. Ve francouzském městě Sévres existuje mezinárodní úřad pro míry a váhy a tam mají ve vitrínce přísně střežený archivní metr vyrobený z kovu, a ne jen tak ledajakého. Je to platinoiridiová tyč. A kterákoliv země, ve které se měří vzdálenosti na metry, si podle téhle tyče udělala kopii svého národního metru. Díky tomu je dnes metr stejný ve Francii, České republice i třeba ve Švédsku.

V době našich prapředků se ale na metry neměřilo. Zato se měřilo na lokty, píďě nebo sáhy a každá země, někdy dokonce každé město měly tyto jednotky jinak dlouhé. Například zrovna jako zmiňovaný sáh. Jeho délka byla odvozena od rozpětí rozpažených rukou dospělého člověka. Ale zkuste změřit rozpětí rukou vaší maminky a vašeho tatínka, každý ho bude mít jiné. Byl v tom pěkný zmatek, například rozdíl mezi českým sáhem a sáhem portugalským činil až 40 centimetrů. Český sáh totiž měřil, převedeno na dnešní míry, bez pár milimetrů skoro 180 centimetrů. Tolik měří možná váš tatínek. Zato v Portugalsku to bylo 2 metry a 20 centimetrů. Skoro mě napadá, na kom ten portugalský sáh asi měřili.

Já vám totiž prozradím ještě jednu zajímavost. Když roztáhnete ruce a změříte si vzdálenost od konečků prstů na jedné ruce až ke konečkům prstů na druhé ruce, zjistíte, že je to stejný údaj, jako je vaše tělesná výška. Pokud tedy měříte 120 centimetrů, rozpětí vašich rukou by mělo být také 120 centimetrů.

Nevěříte? Tak si to vyzkoušejte a pak si tuhle zajímavost, stejně jako slovo sáh, zapište za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video