Co to je science-fiction?

30. březen 2015

Spisovatel Jules Verne napsal spoustu knížek, které se řadí do vědecko-fantastické literatury. To znamená, že se v jeho příbězích míchají vědecké poznatky s fantazií. Jules Verne psal například o cestování vesmírem, které se po sto letech stalo skutečností. Poslechněte si, co o tom zjistila Jana Rychterová v rubrice Zapiš si to za uši.

Výstup do volného kosmu
Když Jules Verne napsal knížku Kolem měsíce, nechal svoje románové hrdiny cestovat vesmírem směrem k Měsíci.Tři románoví astronauti na sobě měli obleky, které tehdy pánové nosili – kalhoty, košili, sako a vázanku u krku. Jules Verne sice správně odhadl, že pánové budou létat ve stavu bez tíže, ale v románu nemají hrdinové žádné dýchací přístroje a dokonce si ve své vesmírné lodi otevírali okna, aby mohli pozorovat vesmír. Může se ven z rakety podívat člověk?

Procházka ve vesmíru

Přistání na Měsíci
Když francouzský spisovatel Jules Verne před 150 lety napsal knížky Ze Země na Měsíc a Kolem Měsíce, možná si nejeden čtenář ťukal na čelo. Že by člověk letěl na Měsíc? To už pan spisovatel opravdu přehnal. A přece.
První opravdová výprava k Měsíci se uskutečnila až o sto let později, v roce 1968. Kosmická loď Apollo 8 obletěla Měsíc! A o rok později kosmická loď Apollo 11 se třemi astronauty na palubě vydala k povrchu Měsíce.

Vynález létajícího stroje
Vědeckofantastickou knihu Robur Dobyvatel asi četl málokdo. Spisovatel Jules Verne ji napsal v roce 1886 a představil v ní létající stroj. Bylo to v době, kdy žádné letadlo ještě neexistovalo. Vernův létající stroj vypadal jako námořní loď a byl z lisovaného papíru tvrdšího než ocel. Vznášel se díky vrtulím, které poháněla elektřina.

Letadlo C-17 Globemaster III na pardubickém letišti

Dobytí jižního pólu
Spisovatel Jules Verne psal o dobytí Jižního pólu už o dost dřív, než se tam lidé dostali ve skutečnosti. V románu 20 tisíc mil pod mořem se ponorka jménem Nautilus dostala pod vedením kapitána Nema do moře pod jižním pólem.
První člověk, který došel na jižní pól byl norský polárník Roald Amundsen. Dorazil tam 14. prosince roku 1911, tedy padesát let po tom, co o dobytí jižního pólu psal Jules Verne.

ledovec

Co to je science-fiction?
Zkráceně říkáme sci-fi. Science je anglicky věda. Fiction znamená fikce neboli výmysl. Fantazie. Science fiction jsou příběhy, ve kterých se mísí vědecké poznatky s fantazií. Spisovatel prostě smíchá to, co už věda poznala, s tím, co si sám představuje.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video