Co je to vakcína

8. květen 2013

Dnes si řekneme, co je to vakcína a vakcinace. Možná jste to už někdy zaslechli.

Ne? A co třeba očkování? Aha – to už víte. Tak tedy očkování je cizím slovem vakcinace a vakcína je to, co vám lékař injekcí vpraví do těla, říká se tomu očkovací látka.

Ale proč se to děje? Existují různé nebezpečné nemoci, se kterými si naše tělo nedokáže poradit, neubrání se a onemocní. Ale prostřednictvím injekce se s očkovací látkou do našeho těla dostanou – dalo by se říct – „malinkatí bojovníci“, kteří zabrání vzniku nemoci anebo způsobí, že nemoc nemá závažný průběh. Tihle bojovníci se uvnitř těla poperou se vším možným, co způsobuje přesně tu nemoc, proti které mají bojovat. A člověk pak už třeba celý svůj život nebo alespoň několik let touhle nemocí neonemocní.

Očkují se i zvířata. Třeba pejsci a kočky proti vzteklině. To je velmi zlá nemoc, která je smrtelně nebezpečná i člověku. Proto nikdy nehladíme neznámá domácí zvířata, protože nevíme, jestli je jejich majitelé nechali očkovat – právě vakcínou proti vzteklině. A v přírodě žijící divoká zvířata taky nehladíme, i kdyby se tvářila mírumilovně a krotce. To by nás totiž mělo varovat, že je něco v nepořádku.

Ale tohle nejspíš víte. A pokud ne, tak si to zapište za uši.

autor: Zora Jandová
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video