Co je to živé vysílání

16. květen 2013

Co to znamená, když vysíláme živě?

Možná vás hned na začátek napadá, že když je živé vysílání, jestli je také nějaké mrtvé vysílání. A jestli je bezpečné si takové vysílání vůbec v rádiu nebo televizi pustit. Nebojte se, je. Výraz živé vysílání jen říká, že se to děje ve stejném čase, v jakém se vy díváte na televizi nebo posloucháte rádio. Tedy, že pořad není takzvaně předtočený.

V televizi to poznáte snadněji než v rádiu, protože tam máte většinou napsáno v horním rohu obrazovky pod logem stanice slovo ŽIVĚ. A víte, jak to poznáte v rádiu? Úplně jednoduše, protože moderátor nemůže nic z toho, co řekl, vzít zpět, přetočit nebo vystřihnout, slyšíte v živém vysílání například i sem tam nějaký přeřek nebo jak se říká v médiích – přebrept. Většinou je to ale docela milé a moderátoři na takové chvíle, kdy se jim jazyk pěkně zamotal, vzpomínají s úsměvem na tváři. Kde jinde než v živém vysílání byste totiž mohli udělat z ligy mistrů – migu listrů.

A nebo ještě jinak. Ověřte si, jestli právě teď moderuje někdo vysílání Rádia Junior živě. Zavolejte nám do studia na číslo 22 155 23 23 nebo od 19 do 20 na číslo 22 155 24 24. A telefonní čísla k nám do studia si stejně jako význam slov „živé vysílání“ zapište za uši.

A to by si měli zapsat za uši, hlavně jejich autoři.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video