Co jsou to koncesionářské poplatky?

Dneska se ponoříme ale hodně hluboko do dospělého světa – vysvětlíme si, co to jsou koncesionářské poplatky a proč je vlastně platíme.

Koncese je v dospělé řeči „povolení k provádění činnost“. Za dávných dob lidé museli žádat třeba o koncesi na vaření piva. Ten, kdo koncesi dostal, byl koncesionář. V koncesi bylo přesně napsané, co smí dělat. Někdy se tam taky psalo, kde smí svoje výrobky prodávat a za kolik. Tohle velmi staré slovo nám zůstalo až do dnešní doby.

Co jsou poplatky, to už určitě víte. Platí se poplatky za teplo, vodu, vyvážení popelnic – to známe.

Takže koncesionářské poplatky jsou peníze, které platí každý koncesionář za koncesi.

A proč je platíme za televizi a rádio? Protože každý z nás nevlastní celou televizi, ale jen přístroj, přes který televizi nebo rozhlas posloucháme a nebo se díváme. Takže vlastně – máme koncesi na to, že se můžeme dívat a poslouchat. A protože se za koncesi platí, tak platíme koncesionářské poplatky.

Z těch se potom dál platí všechno, co je třeba k tomu, abyste se každý den mohli dívat nebo abyste mohli poslouchat – platí se nejen elektrika a přístroje, ale taky lidé, kteří pro vás pořady připravují. Platí se kameramani – ti, co točí obrázky. Platí se zvukaři – kteří umějí natočit zvuky a udělat z nich příběh. Platí se i pan vrátný, který televizi nebo rozhlas hlídá v noci.

Tak se možná radši doma zeptejte, jestli jste taky správní koncesionáři a jestli platíte tyhle důležité poplatky. Protože pak budete mít jistotu, že tu pro vás budeme vysílat i za týden nebo za měsíc vaši oblíbenou rubriku Zapiš si to za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video