Co jsou to média

13. květen 2013

Slovo média označuje všechno, díky čemu se něco dozvíte, něco si poslechnete nebo něco uvidíte.

Média jsou všechno od televize až po gramofonovou desku. Tak si to trochu zjednodušíme a vysvětlíme si, co jsou to masová média. Nenechte se splést, nečeká nás návštěva řeznictví a uzenářství – masová se jim říká proto, že oslovují masy neboli hodně lidí.

Patří mezi ně noviny, rozhlas, televize a internet. Lidé se s nimi seznámili přesně v tomto pořadí. Noviny – někdy se jim říká periodický tisk. Slovo periodický znamená, že se něco pravidelně opakuje, a noviny, jak jistě víte, si máma s tátou mohou koupit každý den.

První české noviny začaly vycházet už na začátku 18. století. A kdybyste si je chtěli koupit v trafice, tak by to mohlo vypadat třeba takhle:

Trafikantka: Tak co to bude?
Kupující: Prosím jedenkrát Sobotní (outerní) pražské noviny z rozličných zemí a krajin přicházející s obzvláštním jeho císařské a královské Milosti nadáním obdarované.
Trafikantka: Co jste to říkal?

Doufám, že nejste nahluchlí jako paní trafikantka a nemusím vám celý název novin opakovat.

Další médium, které dokáže najednou předat zprávy hodně lidem současně, je rozhlas. Ten Československý oslaví 18. května 90 let.

O něco mladší je televize, ta letos oslavila 60 let, a nejmladším bratříčkem z rodiny masových médií je internet. Ale to už mají děti 21. století dávno zapsané za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video