Co jsou to mnemotechnické pomůcky?

14. březen 2014

Dnes si budeme povídat o paměti – jak o ni pečovat a jak v ní co nejsnáze něco udržet. Z řeckých bájí je známá Mnémosyné. To byla patronka paměti. Všem pomůckám, které slouží k snadnějšímu zapamatování úplně čehokoli, se říká podle ní MNEMOtechnické.

Pokud jste někdy někde slyšeli MIMOtechnické, tak si zapamatujte, že to je chyba, že je to přeslech.

Např. jako mnemotechnická pomůcka k zapamatování barev duhy a jak jdou po sobě, slouží věta: Červená opice žrala zelený meloun indickému fakírovi – první písmena slov napovídají, o jakou barvu jde.

Mnemotechnické pomůcky si můžete sami vymýšlet. Čím zvláštnější, zábavnější, legračnější, rytmičtější nebo – promiňte mi to slovo – pitomější jsou, tím lépe se vám do hlavy dostanou a tím déle se v ní udrží.

Tyto pomůcky samy o sobě pochopitelně nestačí. Je dobré zapojit při učení nejen zrak při čtení učebnic nebo sluch při poslouchání výkladu učitele, ale je prokázáno, že když si k tomu navíc ještě rukou píšete poznámky a děláte výpisky, učivo si rychleji a trvaleji uložíte do paměti. Zjednodušeně: číst, poslouchat a psát si – to všechno společně – je základem úspěchu.

Každý má při učení jiný systém, ale jistě se shodneme na tom, že je velice důležité opakování. Čím častěji si něco opakujete, tím déle to v paměti uchováte.

Aby vám paměť dobře sloužila, je zapotřebí se o ni starat. Tak jako z mobilu nebo z počítače vymažete všechno nepotřebné, je zapotřebí vymazat všechno nedůležité z hlavy, hlavu si tzv. vyčistit – procházkou nebo sportem v přírodě.

Mozek totiž k tomu, aby dobře fungoval, potřebuje kyslík. Na to se často zapomíná ve škole i doma. Větráte pravidelně? Jakmile začnete zívat, nemusí to být nedostatkem spánku, ale nedostatkem kyslíku. A když jsme u toho spánku – ničím nerušený a přiměřeně dlouhý spánek je vedle zdravé životosprávy jednou z nejdůležitějších podmínek dobré paměti.

Tak a tohle všechno si zapište za uši.

autor: Zora Jandová
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video