Co jsou parlamentní volby?

24. říjen 2013

Tento týden si v rubrice „Zapiš si to za uši“ vysvětlujeme, jak v České republice probíhají volby. Už jsme si vysvětlili, že jsou rovné, všeobecné a tajné. A dnes k tomu přidáme ještě slovo parlamentní.

Volby v České republice jsou všeobecné, rovné a tajné. Jen pro zopakování připomínám, že to slovo všeobecné znamená, že k nim může jít každý, komu už bylo 18 let, je občanem České republiky a má občanský průkaz. Jestli je to muž nebo žena, jakou má barvu pleti nebo jakého je náboženského vyznání, není vůbec důležité.

Slovo rovné zaručuje rovnost hlasů. Ničí volební lístek vhozený do volební urny prostě nevydá za dva.

A slovo tajné znamená, že se volební lístky vybírají za zástěnou tak, aby to nikdo neviděl, a pak se hodí mezi ostatní do urny. Když se potom počítají hlasy, nikdo nepozná, jakou obálku hodila vaše máma a jakou táta. To už tedy víme.

Volby ale mohou být ještě různého druhu. Možná si vzpomínáte, že nedávno jsme volili prezidenta. To byly prezidentské volby.

Zítra nás ale čekají volby parlamentní. Víte, co to je parlament?

Parlament České republiky si můžete představit třeba jako vaši školu. Pokud chodíte na velkou školu, určitě se dělí ještě na žáky prvního stupně, což jsou děti od 1. do 5. třídy, a žáky druhého stupně, to jsou šesťáci až deváťáci.

Parlament se také dělí na takové dva stupně – na poslaneckou sněmovnu, které se říká dolní komora parlamentu, a senát, který se jinak nazývá horní komorou parlamentu.

Ve volbách, které začnou už zítra, budou dospělí vybírat své zástupce do poslanecké sněmovny, tedy do té dolní komory.

Tak si to zapište za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video