Co všechno se dá zažít na táboře?

30. září 2013

V poslední den měsíce září jsme si v Klubu Rádia Junior zavzpomínali na prázdniny. Do studia přišla organizátorka letních táborů Monika Brožová a dva malí táborníci, devítiletá Nikola a sedmiletý Lukáš.

Vyprávěli nám o tom, co všechno zažili v létě na táboře. Strávili čtrnáct dní v přírodě, kde v několika družstvech hráli spoustu her a plnili různé úkoly. Vedoucí pro ně připravili i takzvanou etapovku. Jejím tématem byl stroj času, takže kluci a holky si každý den vyzkoušeli nějakou dovednost z minulosti. Třeba z pravěku nebo starověké Čínské říše. Za splněné úkoly získávali malé fazolky, a který tým jich měl nejvíc, vyhrál. V týmech byli namíchaní kluci a holky různého věku, aby si navzájem mohli pomáhat.

Ke správnému letnímu táboru patří také noční bojovka, hledání pokladu, puťák a spaní pod širákem nebo třeba psaní dopisů. Ty se z tábora posílají i dnes v době mobilů a internetu. Rodiče za pěkný dopis odmění táborníka pořádným balíkem s překvapením.

O prázdninách jezdí spousta kluků a holek také na sportovní kurzy nebo soustředění. Tam se pořádně zapotí, ale něco se přiučí. Naši hosté Nikola a Lukáš získali během letních aktivit spoustu nových dovedností. Naučili se vázat uzly, telegrafovat Morseovou abecedou, plnili bobříky a absolvovali také kurz zdravovědy. V přírodě totiž můžeme potřebovat první pomoc víc než ve městě.

autor: jht
Spustit audio