Co to znamená, když morče hlasitě píská?

3. říjen 2013

Morče často hlasitě píská a chová se vyděšeně. Může to znamenat nemoc?

Dobrý den,
mám 6,5 letého morčecího samečka a v noci začal běhat po kleci a hlasitě pískat. Přestal, až když jsem si jej vzala do náruče. Když jsem jej dala do klece, začal nanovo. Jídlo si z ruky vzít nechtěl, ovšem snědl jej - jak jsem si ráno mohla všimnout. Ale je bázlivý - před každým krokem vše očichá, chová se vyděšeně, jako by ho v noci něco vystrašilo. Ovšem není co, má klec v klidném rohu, jídla i pití dostatek, v kleci nemá nic nového. Žádné další zvíře doma nemáme.
Děkuji za odpověď, Aneta S.

Ahoj Aneto.

Pro jistotu bych ti doporučila vydat se s ním k veterináři, aby ho prohlédl. Jeho změna chování může souviset opravdu jen s tím, že se něčeho vylekal, ale může to být i nějakou nemocí nebo tím, že ho něco bolí.

Když morče něco bolí, tak hlasitě píská, nebo vrže zuby. Může se také neklidně chovat. Ne vždy má zažívací potíže, ale většinou jí méně.

Pokud se jeho stav upravuje a normálně baští, tak můžeš pár dní počkat a uvidíš, jak se bude stav vyvíjet. Jestli je morčátko rádo a klidnější, když ho chováš, tak to dělej co nejčastěji, aby byl co nejvíce v psychické pohodě.

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na radiojunior@rozhlas.cz.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio

Pusť si video