Co znamená slovo frivolní

26. duben 2013

Když o někom řekneme, že je frivolní, znamená to, že je lehkomyslný, někdy se také říká lehkovážný, povrchní anebo také nemravný.

Možná si říkáte, kdo to je ten lehkomyslný člověk? Co to má lehkého? Hlavu? Ano i ne. Hlavu má stejně těžkou jako ostatní lidé. U dospělého člověka je to něco málo přes 4 a půl kilogramu. Pro představu, jak těžkou hlavu nosí vaši rodiče na krku, si dejte do nákupní tašky 4 a půl pytlíku mouky a pak se s tím zkuste projít… je to docela tíha, co?

Jak se tedy pozná lehkomyslný člověk? Pozná se tak, že si svoji už tak od přírody těžkou hlavu ničím dalším moc nezatěžuje. Když lehkomyslný člověk odjede na dovolenou, nechá doma třeba klidně pootevřené okno, rychlovarnou konvici v zásuvce a nepožádá ani žádnou sousedku, aby mu chodila vybírat schránku a zalévat květiny.

Lehkomyslný člověk odejde do práce a nezkontroluje, jestli má jeho pes v misce dost vody. Lehkomyslný člověk klidně vkročí do silnice, aniž by se přitom rozhlédl, a když řidiči brzdí a troubí, a jde dál. Když se k lehkovážnosti přidá povrchní, nemravné nebo drzé chování, říká se někdy o takovém člověku, že je frivolní.

Což je lehkomyslnému člověku úplně fuk a vy si z toho nedělejte těžkou hlavu, jen si význam slova frivolní zapište za uši!

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video