Co znamená slovo sentimentální

24. duben 2013

Má vaše maminka sentimentální náladu? Dívá se na sentimentální film nebo poslouchá sentimentální písničky a utírá si přitom slzy? Nebojte se o ni.

Slovo sentimentální neoznačuje žádnou nemoc. Sentimentální je slovo, které by se dalo přeložit jako citový nebo přecitlivělý. Někdy se nám v takových chvílích chce smát a brečet, jindy se spíš litujeme a jsme plačtiví a sebelítostiví. Sentimentální mohou být i filmy. Hlavní poznávací znak je, že to v nich vždycky dobře dopadne.

Když to trochu přeženu, tak můžu říct, že v nich vystupují samí silní rytíři, kteří jezdí na bílých koních, skolí všechny nestvůry a když už to vypadá, že je ta poslední příšera sežere, najdou v sobě nějakou nečekanou sílu a zvítězí. Za odměnu pak takového rytíře obejme krásná princezna a jen tak mimochodem vytáhne krajkový kapesník, kterým svému hrdinovi ováže krvácející malíček. Celá scéna končí pohledem na odjezd šťastného páru na bílém koni se zapadajícím sluncem na obzoru. Jak se říká, jedno oko nezůstane suché. No řekněte, neměla bych se začít živit psaním scénářů k sentimentálním filmům?

A nebo nic neříkejte a raději si význam slova sentimentální zapište za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video