Curling

19. únor 2014

Curling je sport, který se může zdát jako nový, ale přitom si ho vymysleli horalové ze Skotska už kdysi hodně dávno. Když si po zamrzlých jezerech posílali kameny, asi je nenapadlo, že o 300 let později to bude sledovaný olympijský sport.

Dnes už se nehraje na jezerech, ale v halách na kluzištích přesných rozměrů. Nehází se s nějakými nahrubo otesanými kameny, ale s krásně ohlazenými kameny ze žuly. A představte si, že jeden kámen váží skoro 20 kilogramů. Možná, že tolik váží váš sourozence, co chodí ještě do školky.

Curleři mají zvláštní košťata, kterými uhlazují led před kamenem a mohou tak jeho dráhu prodloužit až o dva metry a také mají speciální obuv. Jedna bota jim klouže a druhá ne.

Základní pravidla hry jsou jednoduchá – dvě družstva posílají po ledu kameny tak, aby se zastavily co nejblíže středu kruhu na konci kluziště. Každé družstvo má 8 kamenů , v jejich posílání se družstva střídají a kameny si neustále z toho kruhu vyšťouchávají.

A když už nemají co házet, je konec jednoho kola. Kdo má v tu chvíli kámen blíž středu, získává bod a může se začít hrát další kolo. V curlingu se mu také říká end.

Curling se hraje na osm až deset endů a vítězem se stane to družstvo, které má na konci víc bodů.

Takhle to zní jednoduše, viďte, ale při hře se musí přemýšlet, kam kámen odhodit, a předvídat, co udělá soupeř. Chce to přesnou mušku a dobrou kondici, abyste umetli kamenu cestu za vítězstvím a někdy i dobré hlasivky .

To si třeba dnes zapište za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video