David Mareček: Z projektu Archa pro Ukrajinu mám velkou radost. Češi umí pomáhat chytře

7. prosinec 2023

Válka na Ukrajině si za více než 650 dní vyžádala nejenom mnoho lidských životů, ale způsobila i miliardové škody na objektech kulturního dědictví země. K jeho záchraně chce nyní přispět projekt Národní knihovny a ministerstva kultury Archa pro Ukrajinu. Ředitel České filharmonie David Mareček v audiozáznamu ještě připomene odkaz geniálního architekta barokní gotiky a zmíní se i o filmové novince o holokaustu.

„Z projektu Archa pro Ukrajinu mám velkou radost hned z několika důvodů. Jedním z nich je, že jako Češi dokážeme pomáhat chytře. Mnohokrát v minulosti jsme dokázali, že když je někde pomoci zapotřebí, umíme pomoct vynalézavým způsobem,“ všímá si v pořadu Jak to vidí... generální ředitel České filharmonie David Mareček.

Záchrana v terénu

Společný projekt Národní knihovny, ministerstva kultury a Mezinárodní rady muzeí, který je součástí programu Podpora ukrajinské kultury, se skládá ze dvou částí. První mobilní pracoviště v podobě kamionu bylo zaplaceno ze soukromých peněz větších sponzorů a má sloužit ke konzervaci poškozených ukrajinských památek přímo v terénu. Archa 2, na kterou nyní probíhá veřejná sbírka, bude pomáhat digitalizovat písemné dědictví Ukrajiny.

„Je to nesmírně důležitá a potřebná věc, protože když už nemůžete památku zachránit, protože je buď zničená, nebo ukradená, můžete ji díky digitálnímu otisku později znovu oživit, a takto ji zachovat. Pokud se skutečně podaří peníze sehnat, jsem přesvědčen, že to může na Ukrajině zachránit obrovské množství památek, protože půjde o velmi efektivní práci s relativně malými náklady,“ věří Mareček.

Cílená genocida?

Podle ukrajinského velvyslance Vitalije Usatyje se celkový počet památek kulturního dědictví poškozených Ruskem od 20. února 2022 do 20. října letošního roku vyšplhal na 853. Podle něj se tak Rusko snaží cíleně zničit ukrajinskou kulturu. Na tiskové konferenci k projektu Archa pro Ukrajinu prohlásil, že ruské útoky na objekty, které nepředstavují žádnou hrozbu, jsou projevem genocidy ukrajinského lidu.

„Jeho slova bych podepsal. Často se diskutuje o tom, jestli je kultura důležitá a do jaké míry ji podporovat. A tady vidíme v opravdu velké krizi, jak důležitá kultura je. Kdyby totiž Rusko nemělo pocit, že identitu ukrajinského národa zasáhne tím, že bude ničit jeho kulturní památky, tak to pochopitelně nedělá. Dlouhé diskuse o potřebnosti kultury jsou tedy zcela zbytečné. Tady to vidíme, a o to více je důležité pomoct, pokud aspoň trošku můžeme.“

Spustit audio

Související