Děti a běh

22. únor 2019

Někteří tvrdí, že jde o nejlevnější a nejpřirozenější sport. Lze ho dělat kdykoliv a kdekoliv. Jsou lidé, kteří mu totálně propadli. A jsou lidé, kteří ho bytostně nesnášejí. Řeč je o běhu. A právě o zákonitostech dětského běhu jsme si povídali ve středečním Atriu 9. 2. 2017. Hostem Petry Lazákové byla trenérka běhu a atletiky, velmi zkušená běžkyně a vystudovaná lékařka Vanda Kadeřábková-Březinová.

Děti běhají pořád

Možná vás to překvapí! Kdysi se prováděl test, který měl změřit, kolik kilometrů děti uběhnou během svých her. Spolu s nimi se pohybovali s GPS i jejich rodiče. V závěru se přišlo na to, že během tohoto „tréninku“, v rámci kterého děti jen běhaly pro míčky a hrály různé hry, měly malí běžci (a tedy i jejich dospělí průvodci) naběháno přes 10 km!

A možná vás to nepřekvapí! Děti byly druhý den čilé. Dospělí se sotva hýbali. A co to tedy znamená? Malé děti mají ohromnou energii, přirozeně běhají i při běžných činnostech – a do určitého věku je opravdu zbytečné je nutit běhat „cíleně“.

Zákonitosti „dětského běhu“:

  1. Malé děti, které navštěvují ještě školku, by měly běhat především v rámci nejrůznějších her.
  2. V pozdějším věku je ideální začít s nějakým sportem, který běh obsahuje – třeba s atletikou. Ta je vynikající pro pohybovou všestrannost!
  3. První běhy by měly být především krátké tratě. Děti nejdříve budují svou rychlost. Do určitého věku se v tomto směru vyvíjí velmi dobře, proto je dobré se soustředit na štafety, šedesátky, třístovky.
  4. Dlouhé tratě by se měly zařazovat do tréninkového plánu později. Vytrvalostní běhy jsou ideální pro děti od druhého stupně výše.
  5. Děti by rozhodně neměly běhat se zátěží nebo třeba s vodou v ruce. To by mohlo zapříčinit deformaci postavení těla při běhu. Tělo pak po běhu může bolet.
  6. Dobré boty jsou základ. Podle Vandy je dobré mít prostor v botách (při běhu se chodidlo často pohybuje, je proto dobré mít boty třeba o půl nebo celé číslo větší) a minimalistické řešení podrážek (čím silnější „bublina“ v podrážce, tím méně ochrany pro chodidla). Zní to asi paradoxně, ale vůbec nejlepší by bylo běhat aspoň občas „bosky“. Jde o to, že noha při dopadu na nerovnost správně reaguje – nedopadává tvrdě. Jakmile je více chráněna, dopad je naopak tvrdší – horší pro klouby.
  7. Správné protažení po běhu je stěžejní pro všechny věkové kategorie. Pokud neprovedeme nezbytný strečink, svaly se zkracují.
  8. S dětmi můžete vyzkoušet orientační běhy – tedy běhy, u kterých vyzkouší i jiné než pohybové schopnosti a pobaví se.  
  9. Zajímavou variantou jsou i běhy se psy! Dobrý tip v tomto směru je Pyšelský kopeček – běh pro děti, dospělé a psy. Koná se 22. dubna v Pyšelích u Benešova.
  10. Nenuťte děti běhat, pokud nechtějí. Běh mohou „objevit“ i později – a třeba jim nakonec bude přinášet stejnou radost jako vám! 
 

Další praktické informace ze světa běhu si můžete poslechnout v Atriu Českého rozhlasu Rádia Junior. S Vandou Kadeřábkovou-Březinovou – maminkou tří dětí, běžkyní, sopranistkou, lékařkou a zkušenou trenérkou z longrun.cz – si povídala Petra Lazáková. Příjemný poslech!

autor: pma
Spustit audio