Divadla v Hradci a Pardubicích si nekonkurují, mají jiný repertoár, říká režisér Pavel Khek

7. prosinec 2023

Do Klicperova divadla v Hradci Králové přišel Pavel Khek jako režisér a umělecký šéf souboru před čtyřmi lety. Pro východ Čech se rozhodl na základě nabídky, ale také jisté přesycenosti Prahou.

Krátce po jeho nástupu ale svět zasáhla pandemie covidu, a jak tedy sám říká, toto je v podstatě jeho druhá kompletní sezóna pod kterou se může podepsat. Hradec Králové považuje za dobré místo pro život, byť do práce většinou dojíždí.

„Mám ale rád okolní přírodu, hradecké lesy, rybníky, okolí opatovického písníku, a potom také Krkonoše,“ říká Pavel Khek s tím, že čas netráví jen v divadle nebo při cestování v autě. Připouští, že rivalitu mezi Pardubicemi a Hradcem Králové zaznamenal, vnímá jí jako nezúčastněný pozorovatel ale s nadhledem.

Režisér Pavel Khek

Mezi divadly ale prý rivalitu necítí.  „Což je svým způsobem zvláštní, protože Hradec i Pardubice jsou podobně velká města, ta divadla jsou 20 kilometrů od sebe, ale každé má jiný repertoár a zřejmě tak osloví každé jiného diváka. V divadelním světě se vždycky říkalo, že v Hradci se daří režisérům, a v Pardubicích se dělá herecké divadlo. Když si od toho odmyslíte to pejorativní, tak je to vlastně pravda,“ říká režisér Pavel Khek.

Nejlepší hra? Hamlet

Momentálně v Hradci Králové finišuje zkoušení Hamleta. U takové hry je podle něj téměř nekonečně mnoho způsobů, jak ji pojmout. I divák má mnoho množností, co si z ní odnese. „My jsme se rozhodli osekat politickou rovinu, a zaměřit se na ty rodinné vztahy,“ popisuje Pavel Khek. Podle svých vlastních slov je relativně přísný režisér, který ale připouští a dokonce vyžaduje dialog s herci, protože divadlo ve finále je také dialog, a to mezi jevištěm a hledištěm. První interakce tedy musí být právě mezi ním a ostatními umělci.

Pro své další režijní působení žádnou vyloženě vysněnou inscenaci nemá. Přesto by rád zpracoval některou z dalších Shakespearových her, a na program hradecké scény zařadil i takzvané hudební divadlo.

Režisér Pavel Khek
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.