Do Dismančat se ročně hlásí stovky zájemců. Jeden ze členů dojíždí do kroužku tři hodiny

25. leden 2022

Co dětem nabízí Dismanovův rozhlasový dětský soubor a proč je o něj takový zájem? Jana Rychterová se zeptala jeho nové vedoucí.

Od prosince mají Dismančata, jak se říká Dismanovu rozhlasovému dětskému souboru, novou uměleckou vedoucí. Stala se jí Magdaléna Gracerová-Chrzová. Vede dětský divadelní soubor jenom chvíli, už se toho ale musela spoustu naučit.

Nová umělecká vedoucí Dismanova rozhlasového dětského souboru Magdaléna Gracerová Chrzová

Funguje už skoro 90 let

„V říjnu a v listopadu jsem to sledovala zpovzdálí, v prosinci jsem byla jako pedagogický dozor a snažila jsem se nepřekážet,“ prozradila. Soubor založil Miloslav Disman v roce 1935. Ano, čtete správně, v Dismančatech se děti učí herectví už neuvěřitelných 87 let.

Jak se pozná, že má člověk herecký talent? I na to Magdaléna našla odpověď: „Talent je součástí člověka, je to něco, co člověk přináší sám za sebe. Jsou to určité dispozice, například to, že se nebojí postavit na jeviště a prezentovat se. Ale to je jen jedna část balíčku, který si člověk nese. Další jsou ty věci, které může rozvíjet právě tím, že je zkouší, že se zkouší stát hercem.“

Ideální přípravka pro budoucí herce

Do Dismančat se každoročně hlásí stovky dětí. Ty úspěšné se dostanou do přípravky, kde se učí a přitom si hrají. Je to zábavné, ale přitom docela náročné. Stojí to ale za to. Jeden z členů souboru dojíždí dokonce tři hodiny. Není divu. Tenhle „kroužek“ je totiž skvělý dorazový můstek například k profesionální herecké kariéře. 

Chodila Magdalena sama do Dismančat? A co soubor chystá na tento rok? Poslechněte si celý klub a všechno se to dozvíte.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související