Do mobilu koukejte s narovnanou hlavou. Fyzioterapeutka radí, jak se vyhnout problémům s páteří

9. únor 2022

Jak fungují svaly a proč někdy bolí? Je křupání prstů zlozvyk? Rady odbornice vám uleví od bolesti. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Hostem Klubu Rádia Junior byla fyzioterapeutka Michaela Kindlová. Její služby využívají hlavně dospělí, ale do její péče se mohou dostat také děti. V rozhovoru poradila pár tipů, jak se chovat ke svému tělu, abyste fyzioterapeuta potřebovali co nejméně.

Co vlastně dělá fyzioterapeut?

Fyzioterapeut se stará stará o tělo, aby nebolelo. A taky ho napravuje, když už bolet začne. Třeba po úrazech, po špatném pohybu nebo když se přetíží. Klienti tak za fyzioterapeutem přicházejí s nejrůznějšími problémy.

Fyzioterapeutka Michaela Kindlová

Naše pohybová soustava, jak prozrazuje i její název, potřebuje pohyb, ve kterém je vyvážené protahování a posilování. Díky tomu může v těle všechno fungovat, jak má. „Pohyb nám navíc spouští v těle hormon štěstí,“ prozradila Míša. Proto se při sportování a pohybu cítíme dobře. A nemusíte dělat psí kusy. Stačí přirozený pohyb jako je například obyčejná chůze.

Křupání prstů je zlozvyk

Jaký má Míša názor na to, když si někdo křupe klouby na prstech? Tohle totiž posluchače i Janu Rychterovou zajímalo asi nejvíc.

„Je to nepříjemný zlozvyk, který se často řeší i ve fyzioterapii,“ říká Míša. „Určitě není dobré křupat prsty několikrát denně, u dětí bych se tomu radši vyhnula. Čím víc to člověk dělá, tím je k tomu chrupavka náchylnější. Chrupavky na sebe narazí a ozve se lupnutí vzduchu.“

Jak se správně koukat do mobilu

Asi každý z nás stráví i několik hodin denně zíráním na obrazovku telefonu. Není to zrovna přirozená pozice a může způsobovat obtíže. „Když člověk kouká do mobilu, tak to dělá s předkloněnou hlavou. A to je kámen úrazu," varuje odbornice.

Do mobilu se dívejte s narovnanou hlavou, ne sehnutou. Jinak vám hrozí bolesti krční páteře.

„Hlava je totiž docela těžká a krční svaly se musí strašně namáhat, aby ji tam udržely. Úhel mezi hlavou a krkem je náročný pro obratle, je tam velký tlak na meziobratlové plotýnky. Takže až budete koukat do mobilu, dělejte to s narovnanou hlavou,“ radí na závěr.

Když si poslechnete celý rozhovor, dozvíte se, co to jsou fascie, jestli mají všichni lidé stejně obratlů a kolik obratlů tvoří páteř žirafy.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , kpe
Spustit audio

Související