Dobrodružné výpravy klokana Joeyho

26. srpen 2013

V pondělí 26. srpna byl hostem Klubu Rádia Junior Ing. Jaromír Latislav, majitel klokana Joeyho, který plnil stránky novin letos v létě.

Joey podnikl dvě dobrodužné výpravy do okolí. Poprvé ho odchytili po 9 dnech a uspaného přinesli majiteli, podruhé si Joey užil tulácký život 12 dnů. Majitel si ho odchytil sám poté, co klokan zaběhl do areálu továrny.

Pan Latislav miluje klokany od své první cesty po Austrálii, která ho úplně okouzlila. Přivezl si kus australské přírody s sebou domů, a protože klokan není samotář, chystá se brzy najít Joeymu kamarády.

Dozvěděli jsme se, že název slovo klokan se vyvinulo zcela neobvykle. Zatímco většina světa název pro toto zvíře odvodila od domorodého gang oo roo, náš význačný přírodovědec 19. století Jan Svatopluk Presl vytvořil slovo klokan podle názvu skokan, které už bohužel nemohl použít, protože jím byl označen druh žáby. Z češtiny převzali klokana Chorvaté. Anglicky je klokan kangaroo, německy das Känguru a francouzsky kangourou. Největším druhem klokana je klokan rudý.

Hádačka tohoto týdne
Zapište si nejpoužívanější slovo z dnešního vysílání a zřejmě i z tohoto článku. Zakroužkujte první písmeno.
V úterním vysílání se dozvíte víc.

Spustit audio