Dostali druhou šanci. Psi zabavení v Přestavlkách už mají nový domov

20. říjen 2020 13:19

Psi zavření potmě, ve špíně, mezi potkany a výkaly. Takový pohled se naskytl veterinářům letos na jaře v jednom z domů v Přestavlkách na Chrudimsku. Majiteli zabavili 39 zvířat, která byla zanedbaná a některá i poraněná. Po sedmi měsících se snad už dá říct, že celý příběh má šťastný konec, aspoň pro většinu psů.

Psi žili na dvorku plném nepořádku, smetí, z 39 psů bylo 11 štěňat. Zvířata nebyla čipovaná, některá byla zraněná a agresivní. Veterináři je majiteli okamžitě odebrali, protože žila v naprosto nevyhovujících podmínkách.

Zvířata následně skončila v útulcích. Do Chrudimi by se všichni psi nevešli, takže většinu veterináři převezli do Hradce Králové. Potom následovalo základní ošetření, prohlídky, očkování, aby se zvířata dostala do lepšího stavu.

Za happyend se dá snad považovat to, že drtivá většina psů z celé kauzy už má nové domovy a nové majitele. V hradeckém útulku zbývají poslední tři, ale jsou to už starší zvířata, takže umístění je u nich složitější.

Náklady tři čtvrtě milionu

Případ patří pod chrudimský městský úřad, takže výdaje na pobyt psů v útulku a jejich ošetření platí Chrudim. Celkový účet je asi tři čtvrtě milionu korun. Peníze sice město může po původním majiteli psů vymáhat a také to zkusí, je však velmi málo pravděpodobné, že by dlužník dokázal tak vysokou částku zaplatit.

Spustit audio

Související