Ekokaravan v Hradeckých lesích. Cílem je zábavnou formou naučit děti i dospělé šetrnosti k přírodě

10. srpen 2023 07:42

Přes dva týdny stál v Hradeckých lesích mobilní přívěs ochránců přírody Ekokaravan. Na originálních stanovištích se tu učily děti i dospělí, jak pomáhat přírodě a neničit ji. A protože byl o akci velký zájem - tak ji organizátoři prodloužili. Konkrétně v tomto místě,  tedy v Parku Na větvi blízko lanového centra v Hradci Králové až do 18. srpna (kromě neděle 13.8.). 

Dřevěný karavan navštívila i redaktorka Sabina Tocháčková, které to nedalo a připojila se k návštěvníkům i v plnění úkolů. Hned u vstupu uviděla dřevěný karavan, podle kterého mobilní projekt dostal své jméno. A naproti němu stojí dřevěná koza.

Čtěte také

„Kozy mají takové tohle, já nevím, jak se to jmenuje. Když se na to takhle zatlačí, tak z toho poteče mléko,“ říká jedno z dětí, které si právě užívají taje a kouzla Ekokaravanu.

„Moc hezky jsi to nadojila, usmívá se Patricie, která děti atrakcemi provází. „Hlavním posláním Ekokaravanu je vzdělávání veřejnosti a rozšiřování povědomí o tom, proč a jak může každý z nás přírodu chránit. Na deseti stanovištích, které tu máme, se nejen děti, ale i dospělí, přes zábavné úkoly dozvědí, jaký může mít jednotlivec na ochranu přírody vliv.

EKOKARAVAN aneb Ochranáři na cestách

Je zde spousta pohybových, vědomostních i manuálních stanovišť. Moji pozornost ale upoutala kovová klec. „Ty si tam ještě vlez a já tě tam zavřu. Takto v kleci celý život slepičky snáší vajíčka. Jak dlouho byste vy vydrželi zavření v kleci? Celé prázdniny nebo aspoň do večera? Asi ani to ne, oslovila děti Patricie.

„Nechtělo by se mi celý den trčet v kleci.
„Nechtěla bych v tom žít celý život, zní odpovědi dětí.

Příroda je naší součástí, musíme o ni pečovat

Přesunujeme se k dalšímu stanovišti, které je věnováno morčatům. „Tady upozorňujeme na zodpovědnost, která pro nás nastává s pořízením domácích mazlíčků. Jmenuje se to Ze života morčat. Pokud byste si domů pořídili takové zvířátko, chtěli byste raději jedno nebo dvě? Ptá se Patricie. „Jednomu by bylo v kleci smutno, pochopí hned děti.

Čtěte také

Hned vedle na zemi je natažený metr. Podél něj jsou položené obrázky zvířat. Značí, jak daleko dané zvíře doskočí a proč je v přírodě také tohle zvíře nepostradatelné.

Patricie se ptá dětí, jak si myslí, že mohou pomoci přírodě. „Můžeme ji třeba zalévat. A nesmíme odhazovat odpadky ani trhat kytičky.

A jak se lidem líbila návštěva Ekokaravanu? „Líbí se nám tady moc. Protože už jsme několikrát navštívili Stezku přírody a plníme úkoly na jednotlivých stanovištích. Zkusili jsme si také podojit kozičku tak, aby ji to nebolelo. Zkusili jsme správně chovat slepičky. Myslím si, že se tady dost poučí i dospěl, říká jeden z tatínků.

„Odnášíme si uvědomění toho, že příroda je kolem nás, je naší součástí. A my se o ni musíme starat, pečovat o ni, nejen ji využívat, dodává jeden z návštěvníků Ekokaravanu.

Tuto neděli si můžete Ekokaravan prohlédnout a vyzkoušet také v Novém Městě nad Metují.

autoři: Sabina Tocháčková , baj
Spustit audio

Související