Emilovy další skopičiny a Rýmovačky naší Kačky

26. duben 2013

Knižní záložka představuje Rýmovačky naší Kačky a Emilovy další skopičiny.

Milí kluci, holčičky a holky, po týdnu na vás zase ťuká vaše knižní záložka. 26. dubna má svátek Oto, no toto; dva dny předtím to byli Jirkové, a na svatého Jiří, jak známo, vylézají hadi a štíři; musím si dát dobrý pozor, aby se nějaké to hádě do některé z knížek nezavrtalo dříve než já - mohlo by to potkat třeba Rýmovačky naší Kačky, protože mají na titulní stránce mezi hráběmi, židlí, rybkou, rohlíkem, beránkem a modrou hvězdou taky malou zmiji a švihadlo - nějaký ten čerstvě vylezlý had by se s nimi mohl chtít kamarádit. Rýmovačky naší Kačky je leporelo pro mrňata od Ladislava Havránka a Ferdinanda Krcha; oba autoři vědí, že i hodně malé děti baví rytmus a s chutí opakují říkadla (zvlášť, když mají k ruce zdánlivě jednoduché a nezdánlivě vtipné obrázky Olgy Franzové). Například: Kohout kuře slepice, kabát boty čepice. Nebo: Slunce měsíc hvězdička, moucha motýl včelička.

Rýmovačky naší Kačky pro děti od dvou let, vydal Albatros stejně jako knížku určenou čtenářům od osmi let; ilustrovala Jarmila Marešová, přeložila Dagmar Hartlová, a když dodám, že paní Hartlová překládala ze švédštiny, někteří z vás možná uhodnou, že vyšla další knížka od slavné Astrid Lindgrenové. Napovím, že se jmenuje Emilovy další skopičiny (Emilovy skopičiny a Emila a Idu už možná doma máte).

Logo

První věta téhle knížky varuje: "V celé Lönneberze, v celém Smalandu, v celičkém Švédsku a kdoví, možná na celém světě, by se nenašlo dítě, které by dokázalo vyvést tolik skopičin jako Emil." Abyste toho kluka nadobro nezatratili, paní spisovatelka hned na začátku dodává: "Že z toho kluka, až vyroste, bude předseda obecního zastupitelstva, zdálo se k nevíře, ale on se namouduši předsedou stal, a k tomu ještě tím nejlepším chlapem v celém Lönneberze, protože i ti nejhorší malí darebáci vyrostou a léty se z nich stanou pořádní lidé," aspoň tak si to myslí celoživotní optimistka Astrid Lindgrenová, dej jí pámbů věčnou slávu.

A já utíkám za Emilem po jedné z jeho dalších skopičin do truhlárny, kam už ho zase za trest zavřel tatínek; mám totiž moc ráda vůni čerstvého dřeva.

Na shledanou za týden se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video