Film Myši patří do nebe trvá 87 minut, vyráběl se 290 dní a denně na něm pracovalo kolem 6 lidí

9. březen 2022

Jak se tvoří animovaný film a jak dlouho vzniká? Co to je animace? To přišli do Klubu Rádia Junior vysvětlit autoři nového animáku. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Do Klubu Rádia Junior přišli dva animátoři a režiséři animovaného filmu Myši patří do nebe Denisa Grimmová a Jan Bubeníček. Jsou sehraná autorská dvojka a na filmech spolupracují často. Jak je ale možné, že jsou oba dva režiséři jednoho filmu? Vždyť režisér je přece jenom jeden! Nebo ne? „Většinou to tak je,“ vysvětluje Denisa, „ale tohle byl náročný projekt. Bylo jasné, že budeme dělat víc profesí dohromady, tak jsme se domluvili, že budeme dva.“

Myši patří do nebe, autoři Denisa Grimmová a Jan Bubeníček

Co je to animace?

Některým lidem není moc jasné, co vlastně je to ta animace. Honza říká, že to znamená „oživení neživého.“ Animovat neboli rozhýbat můžete cokoli: kresby, loutku (jako v případě filmu Myši patří do nebe), lidi, kamínky, keramickou hlínu, modelínu, dokonce i skříň. „Kdyby animátor měl dostatečně velké svaly, tak určitě,“ směje se Honza.

Z výstavy Myši patří do nebe

A jaký je rozdíl mezi výtvarníkem a animátorem? „Výtvarník navrhuje, jak mají všechny věci vypadat, a animátor je vlastně herec, který ve filmu není vidět, ale pohybuje s věcmi,“ popisuje Denisa.

Jak dlouho se připravují 4 vteřiny?

V Klubu Rádia Junior byla řeč i o tom, jestli musí být animátor trpělivý, jakou může vystudovat školu nebo jak dlouho trvá jeden záběr. Napadlo by vás, že jeden člověk může natáčet čtyřsekundový záběr třeba celý den? 

Existují aplikace pro začínající tvůrce animovaných filmů? Jak se dá udělat, aby postavička vyskočila? A proč si animátoři dali do studia boxovací pytel? I na to se zeptala Jana Rychterová.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související