Fotonávod: Obarvěte si velikonoční vajíčka

1. duben 2018

Až se Velikonoční pondělí zeptá: „Co jsi dělal včera?“ :-) Co odpovíte? Přece: „Barvil/la jsem vajíčka!“ A my vám poradíme, jak připravit samé originály.

Připravte si: vejce, cibuli, případně barvy na vajíčka, obvaz z lékárničky (ne nebojte se, nepůjde vám o život), provázek, nůžky a zajímavé lístečky a květy. Dospěláci si připraví ještě hrnec na vaření a skleněnou nádobu, ve které budete vajíčka barvit.

Vajíčka, která chcete mít barevná, nejdříve uvařte. Vajíčka, která budete barvit v cibuli, připravujte syrová.

Barvení vajíček, obrázek 1

Odmotáme si kousek obvazu a na něj si připravíme lísteček.

Vezměte vajíčko a přiložte ho na obvaz, potom na druhou stranu dejte další lístečky nebo kvítky a vajíčko zabalte do obvazu. Pozor! Pokud vajíčko balíte syrové, netlačte na něj :-)

Barvení vajíček, obrázek 2

S pomocí někoho druhého svažte obvaz na špičkách vajíčka.

Barvení vajíček, obrázek 3

V podstatě si tak z vajíčka vyrobíte „bonbóny“.

Barvení vajíček, obrázek 4

V této fázi je potřeba přizvat někoho staršího, kdo oloupe cibulové slupky (hlavně ty hnědé, seschlé), dá je společně s troškou octa do vody a vodu přivede k varu. Do vařící vody pak na lžičce opatrně vloží vámi připravená vajíčka. A vy pak budete mít za úkol hlídat čas. Vejce natvrdo se vaří 10 minut. Výsledek může vypadat třeba takto (ale pozor, to ještě není konec):

Barvení vajíček, obrázek 5

Až vajíčka trochu vychladnou, pomozte jim z obvazu ven.

Barvení vajíček, obrázek 6

Totéž lze provést s vajíčky, která chcete mít barevná. Jen je musíte předem uvařit a slušivý obleček z obvazu a lístečků jim vytvoříte, až když jsou natvrdo. Každá barva na vajíčka může fungovat jinak, tak si nezapomeňte pročíst návod.

Barvení vajíček, obrázek 7

A je to! Vajíčka jsou natvrdo a vy možná naměkko, z toho, jak to vypadá :-) Pamatujte si, že každé vámi udělané vajíčko je originál a že nikde koledníci nedostanou stejné. A kdo se chce pochlubit, ať nám opět fotografie svých výtvorů pošle na radiojunior@rozhlas.cz.

Barvení vajíček, obrázek 9

A nezapomeňte si otevřít dnešní okénko ve Velikonočním kalendáři Rádia Junior!

Barvení vajíček, obrázek 10
Spustit audio

Pusť si video