František Venclovský v zajetí ledové vody. První Čech, který přeplaval kanál La Manche

K zápisu do historie mu stačilo 15 hodin a 26 minut. Stal se prvním Čechem, který přeplaval kanál La Manche. Původně přitom nebylo vůbec jisté, jestli se po vážném úrazu někdy postaví na nohy. Když 30. července 1971 vylezl z moře nedaleko anglického Doveru, nepadl vysílením jako jiní vytrvalci. Po 56 kilometrech ve studené vodě nadšeně běhal po břehu a také vyhrkl větu, která se stala okřídleným citátem: Já su tak šťastné!

Radost Františka Venclovského byla bezmezná a není divu. K naplnění jeho životního snu vedla velmi dlouhá a trnitá cesta. Slavný otužilec se narodil 25. dubna 1932 v Lipníku nad Bečvou. Mládí měl velmi krušné, z osmi sourozenců přežil jen on a jeden starší bratr. Brzy ztratil otce, matka kvůli šedému zákalu oslepla.

Snil o olympiádě, ale poranil si páteř

František měl ale tuhý kořínek a brzy našel zálibu v silových sportech. Na vojně vrcholově boxoval a snil o olympiádě. Jenže při jednom tréninku si poranil páteř a trvalo rok a půl, než mohl opět chodit. V rámci rekonvalescence začal plavat a zjistil, že mu dělá dobře zejména pobyt v ledové vodě.

První československý přemožitel kanálu La Manche František Venclovský

Kanál La Manche se poprvé pokusil přeplavat v roce 1970, jenže neuspěl. V moři plaval poprvé v životě, nepřálo mu počasí, trápila ho nevolnost a také netěsné brýle.

Tchyně mu poskytla životní úspory

Za rok se chtěl vrátit, jenže už neměl peníze a sponzoři mu přestali věřit. Zachránila ho tchyně, která mu poskytla životní úspory. Do moře nedaleko francouzského Calais se znovu ponořil 30. července 1971 a tentokrát doplaval až do Anglie. Po návratu do vlasti dostal titul Zasloužilý mistr sportu, vojenský služební byt a živil se jako masér boxerů.

Otužování a dálkovému plavání se věnoval po zbytek života. Jednoho dne ale zkolaboval a v nemocnici mu už nedokázali pomoci. Krevní sraženina mu ucpala tepnu vyživující tenké střevo. Bodrý, hlučný a velmi populární muž celý život furiantsky tvrdil, že tu bude nejméně do stovky. Zemřel ale 13. prosince 1996 ve věku pouhých 64 let.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Tomáš Kaucký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.