Geologové zkoumají, jak funguje naše planeta. Co dokážou zjistit a jak to dělají?

14. červen 2022

Jaký je rozdíl mezi geologem a geofyzikem? Co to jsou zemské desky? Dokáže někdo odhadnout  jak velké hory vzniknou, když se začnou desky sunout jedna pod druhou?  Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Petra Maierová do Klubu Rádia Junior přišla povídat o naší planetě. Ta sice pro někoho může vypadat jako tak trochu nudná koule, ale ona se přitom stále trochu mění. V jejím nitru i na jejím povrchu se dějí úžasně zajímavé věci. Ty sice pouhým okem moc nevidíme, ale i přesto se je vyplatí zkoumat.

Tři typy pohybů zemských desek

„Geolog i geofyzik se zabývají tím samým objektem, a to je naše Země. Ale každý na to jde z jiné strany,“ vysvětluje Petra Maierová. „Zatímco geolog se dívá na to, jak vypadají kameny na povrchu, různě je zkoumá a zjišťuje, v jaké hloubce a teplotě vznikly, geofyzik se zabývá tím, jak Země funguje jako celek. Třeba zkoumá, jak moc Země hřeje, jak moc se třese, když do ní někde šťouchneme, jak přitahuje předměty.“

Petra v práci pracuje s počítači a mnoha programy, které počítají pohyby zemských desek. její povolání vyžaduje hodně přemýšlení a plánování. Je to holt velká věda. 

Chcete se o naší planetě dozvědět víc? Na jakou školu byste měli jít, když byste se chtěli stát geofyzikem? A věděli jste, že část naší planety je tekutá? Poslechněte si celý Klub Rádia Junior, který moderuje Jana Rychterová

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , Redakce Rádia Junior
Spustit audio