Hallux valgus, neboli vbočený palec. Může ho způsobit špatná obuv, vliv má ale i anatomie a genetika

6. květen 2024

Hostem naší radioporadny je fyzioterapeut Lukáš Klapák. Jako dnešní téma jsme zvolili halluxy, neboli vbočené palce. Mnoho z nás má o tomto problému určitou představu, někdo dokonce bohužel i vlastní zkušenost. Jak tzv. vbočený palec může vypadat a jak vzniká? Je to dáno geneticky? Nebo si to způsobujeme sami? 

Nechráníme dostatečně své nohy tím, že nosíme třeba špatné boty?
Hallux valgus, neboli vbočený palec, je nejčastější statickou deformitou středonoží. Určitý vliv má genetika. Pokud má vbočený palec někdo v rodině, tak je větší pravděpodobnost, že to přeskočí i na další generaci. Ale kromě genetiky a může být vbočení způsobeno i hypermobilitou. Nebo-li zvýrazněnou vazivovou pohyblivostí v kloubu, která je častěji u žen a zase je dědičná.

Lukáš Klapák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A to samé je hyperlaxicita, vazivová volnost. A pokud máme tuto kombinaci, tak máme také daleko větší riziko, že vbočený palec budeme na noze mít. A určitě si nepomáháme ani obuví, ta je jedním z největších parametrů, který nám vbočený palec ovlivní. Pokud ženy nosí úzké boty do špičky a na vysokém podpatku třeba několik hodin denně v práci a také ve volném čase, tak mají připraveno na vbočený palec.

Pokud ženy nosí úzké boty do špičky a na vysokém podpatku denně v práci a také ve volném čase, tak mají připraveno na vbočený palec.
Lukáš Klapák, fyzioterapeut

Ale z anatomického hlediska může mít vliv i délka onoho palce. Pokud má někdo tento prst o hodně delší než ostatní prsty, tak je opět větší pravděpodobnost, že se osa vychýlí a zase budeme mít ten vbočený palec.

Čtěte také

Vbočený palec totiž většinou není úplně samotný problém na chodidle. Většina pacientů ke mně chodí s bolavými zády, ale i ve většině těchto případů skončíme zase u nohy, protože ta je nejzatěžovanější částí našeho těla. Noha nás musí nosit a musí tlumit veškerou zátěž těla.

Většinou pacienti přijdou, až když je palec u nohy bolí, takže bohužel omezená pohyblivost v tom kloubu nás pak limituje v celkové terapii. A pokud nemáme správně funkční palec, tak se nám většinou rozšíří příčná klenba. Palec, který se hodně vychyluje, tak už nám také vystrkuje ostatní prsty a vznikají tzv. kladívkové prsty.

A tím pádem už není správná opora nohy. Rovnováha je na těch prstech strašně důležitá a právě palec nám dělá páku při odrazu, aby noha mohla přejít do správné švihové fáze. A pokud nefunguje dobře, tak kromě samotného palce nás může začít bolet zbytek těla, může začít bolet koleno nebo kyčel.

Klienti přijdou do ordinace s tím, že je bolí koleno, jak se ale ukáže, problém je v nefunkčním palci, který už není správnou oporou.
Lukáš Klapák, fyzioterapeut

Někdy přijdou klienti do ordinace s tím, že je bolí koleno, jak se ale ukáže, ten problém je v nefunkčním palci, který třeba nemusí být zrovna uhnutý, nemusí to být hallux, ale už v něm není správná opora a správný odval pro biomechaniku pohybu.

Čtěte také

Poznáme, že se u nás k vybočenému palci schyluje? Jaké jsou první signály?
Někdy to může být vidět třeba na nehtech. Pedikérka může upozornit klienta, že mu nehet nevyroste správně, měl by růst rovnoběžně s podlahou. Ale kolikrát se stane většinou u halluxů, že je nehet takový stočený, jde lehce dovnitř. Dále to může být patrné třeba na sešlapání bot.

Deformita u starých bot nemusí být vidět zvenčí, na podrážce, ale může být vidět uvnitř v botě. Může být prošlápnutá bota právě pod palcem a tím se ten prst se stává nestabilním a nemůže plnit správně svoji funkci. Bolestivost nastává až pak ve špatné botě, když půjdeme třeba na nějakou túru a vezmeme si tvrdou, pevnou obuv. Najednou zjistíme, že nás po túře začal palec bolet.

Celou radioporadnu s fyzioterapeutem Lukášem Klapákem ohledně vbočených palců u nohou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související