Havrani chycení v Rábech sloužili i Rumburakovi, ornitolog na ně čeká zas

13. prosinec 2015

Do polabských nížin se už zase slétají tisícová hejna havranů. Vadí jim tuhá ruská zima, a tak se vracejí do přívětivějších českých zimovišť.

Přímo v okolí Kunětické hory mají dostatek potravy, a když je nejhůř, nocují i ve městech, kde mračna černých ptáků nahánějí husí kůži. Bát se jich ale nikdo nemusí, jsou mírumilovní a občas si zahrají i ve filmu.

„Máme zařízení, které když se natáhne a nalíčí, tak se tam dá návnada. Oni, jak přelétnou, klovnou si do toho, tak je to sklopí. Nezraní je to,“ jsme teď na místě jediné kroužkovací stanice pro havrany v České republice v Rábech u Pardubic, spadá pod Národní muzeum, a Jiří Česák se svým koníčkem zabývá více než 30 let.

„Žluté kroužky s černými písmeny používám na kroužkování mláďat. Je to plastový rozvírací kroužek, který se natáhne na nožičku, na druhou nohu se dá hliníkový nebo ocelový kroužek,“ dodává Česák.

Přilétají z východní Evropy

Ptáci sem přilétají z dalekých východoevropských končin, z Ruska, Ukrajiny i Polska. „Kroužkováním se zjistilo, že se vrací zpátky sem na toto zimoviště. Odsud potom v březnu odlétnou do Ruska nebo kamkoliv, kde hnízdí. Další rok nebo i po několika letech se zase vrací zpátky sem,“ říká ornitolog a je hrdý na to, že se mu doteď podařilo okroužkovat neuvěřitelných 22 tisíc havranů.

Ornitologové chytají havrany v Rábech na Pardubicku

„Naši havrani, kteří hnízdí třeba v Pardubicích, tak v říjnu odlétají do Francie zimovat, letí také za mírnější zimou. Střídají se během týdne nebo čtrnácti dnů. Vymění se tady ty východu s těmi našimi. Je to jeden druh, který hnízdí ve více státech. Podmínky klimatické jsou tam krutější, tak jdou za mírnější zimou,“ doplňuje Česák.

Díky houževnaté práci nadšence se havrani polní z Pardubicka dostali nejenom do odborných periodik, ale zapsali se taky do dějin české kinematografie.

„Těsně před natáčením Rumburaka jsem dostal zprávu, jestli bych jim nemohl poskytnout nějakého havrana. Měl jsem tady šest havranů, tak si je odvezli na natáčení. Použili je na ten první díl,“ říká Jiří Česák.

Lidé si na havrany zvykli a platí to i naopak. Dost často jsou k vidění na místních zahrádkách, kam létají kvůli ořechům.

autor: wol
Spustit audio