Hledáme nejlepšího mladého chemika. Zásadní faktor je i učitel

18. březen 2024

Do 17. ročníku dospěla celostátní soutěž pro žáky základních škol, které těší chemie. Vzešla z Pardubic, které k ní měly vždycky blízko.

„Postupně nám vyrostla. Vznikla z toho důvodu, že jsme tenkrát měli dvě třídy v ročníku. Občas jsme měli problém je vůbec naplnit. Snažíme se chemii zpropagovat, i když zůstává jedním z nejneoblíbenějších předmětů na základní škole. V regionu se nám snad povedlo dohnat i předehnat fyziku,“ myslí si Jan Ptáček, ředitel Střední průmyslové školy chemické v Pardubicích. Ta je odborným garantem soutěže.

Drží si svoje

Poslední dobou hlásí škola setrvalý až stoupající zájem. „Jak jsou nově tři přihlášky, dají se poslední dva roky těžko srovnávat. Kdybychom to ale vzali poměrově, tak jsme na tom určitě stejně jako loni, možná o trochu lépe.“

K historicky nejúspěšnějším školám patří ve zmíněném klání Základní škola Polabiny 3. Stojí za tím práce učitelky Moniky Hrabánkové. „Připravuje nás na soutěže. Míváme hodiny navíc. Velice hezky to přednáší, prokládá vždy zajímavými pokusy v praktické části,“ konstatují její žáci a účastníci „Mladého chemika“ Běla Rathouská a David Martiník.

Ředitel pardubické SPŠ chemické Jan Ptáček a žáci Běla Rathouská a David Martiník

„Učitel je pro nás asi nejdůležitější faktor. V posledních pěti letech se počty zúčastněných základních škol moc nemění. A když už se změní, je to proto, že se chemikář z bodu A přesunul do bodu B. Velký dík všem nadšeným chemikářům, kteří chtějí chemii učit tak, aby byla zajímavá, pestrá a ukázala, že to je předmět, který má velké provazby s dalšími. Chemii využíváme v každodenním životě,“ dodává ředitel Ptáček.

Tisíce účastníků

V „pardubickém“ regionálním kole se letos klání zúčastnilo více než 7 600 žáků z 205 základních škol 5 krajů - Pardubického, Královéhradeckého, Středočeského, Libereckého a Kraje Vysočina. V republice pak zápolí 22 000 žáků. Slavnostní vyhlášení výsledků všech kategorií bude 21. března 2024 v ABC Klubu Na Olšinkách v Pardubicích. Akce bude pojatá jako zábavné odpoledne s přitažlivým programem. Žáci se můžou těšit na velmi hodnotné ceny.

Celostátní finále se odehraje 13. června v prostorách Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice ve spolupráci se Svazem chemického průmyslu České republiky a ministerstvem školství.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.