Hrábky, drápky, odpadky

22. březen 2013

Jaké básničky si četly děti v 19. století? To se dozvíte od Knižní záložky.

Milí kluci, holčičky a holky, po týdnu na vás zase ťuká vaše knižní záložka; nenápadně připomínám, že se pomalu, ale jistě blíží pátek pátého dubna, kdy spousta knihoven pořádá Noc s Andersenem – pomalu už si můžete pakovat spacák.

Dnes mávám z velké čtvercové knihy; vydal ji Albatros a má zvláštní název; jmenuje se Hrábky, drápky, odpadky aneb Krasohled české poezie pro děti 19. století. (Sestavil Petr Šrámek, ilustroval Chrudoš Valoušek.)

V devatenáctém století žil, když to tak počítám, dědeček vašeho dědečka; co o něm víte? Možná mu chodíte na Dušičky na hrob, možná ho máte v albu na nějaké starodávné fotografii.

V téhle knížce plné vtipných obrázků se dozvíte, o jakých básničkách se ten váš prapraprapředek učil ve škole, nebo co mu doma četla maminka. Když zlobil, možná mu s citem recitovala Erbenovu Polednici: U lavice dítě stálo, z plna hrdla křičelo... i s tím hororovým koncem.

A večer ho uspávala Sládkovou Ukolébavkou: Spi, synáčku spi, zavři očka svý. Já tě budu kolébati, košilku ti spravovati. Spi, synáčku, spi...

Rozloučím se Úsměvem od Otokara Březiny:

Ukázka z knížky Hrábky, drápky, odpadky aneb Krasohled české poezie pro děti 19. století (sestavil Petr Šrámek, ilustroval Chrudoš Valoušek)

To slunéčko se usmálo, usmálo tváří jara.
Už zmizla zima leskem tím jako větérkem pára.
A vítr zavál teploučký, zasmála se hned země;
to všecko, že se usmálo slunéčko na nás jemně.

Podle kalendáře začalo jaro včera; už aby k nám přišlo to doopravdické, při kterém fouká teploučký vítr. To vám přeje a na shledanou za týden se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video