Hudebnice Monika Srncová představuje českému publiku kulturu Kanárských ostrovů

10. duben 2024

Už dlouhá léta žije na Kanárských ostrovech, její srdce ale stále patří i rodné České republice. Hudebnice Monika Srncová se navíc obě kultury snaží propojovat. Aktuálně probíhá její letošní turné přednášek „Canarias origin 2024“.

Při svých besedách se Monika Srncová snaží českému publiku přiblížit Kanárské ostrovy – jejich historii, tradice, současnost a kulturu – z pohledu „domorodce“. Na ostrovech totiž žije už 20 let, nejprve na Lanzarote, poté se usadila na Tenerife. Na Kanárských ostrovech také vystudovala hru na housle na konzervatoři, následně i na hudební akademii.

Postupem času si osvojila si španělštinu a dokonce se z ní stala velká propagátorka kanárské kultury. Její aktuální besedy se zaměřují hlavně na kanárské karnevaly (jejich historie i současná podoba), pořádá ale i přednášky muzikologické (tradiční hudba a hudební nástroje Kanárských ostrovů) apod.

Co nejvíc překvapí české publikum, když přednáší o kanárské kultuře? Jak vnímá prudký nárůst cestovního ruchu na Tenerife? A proč se rozhodla založit projekt Šuhajky? Poslechněte si celý rozhovor!

CANARIAS ORIGIN 2024 – Beseda s Monikou Srncovou / 30. 4. Městská knihovna Cheb, 17:30

Spustit audio