I cyklista je řidič. Zapomeňte na alkohol, ne na světla

31. květen 2015

Na cyklostezkách platí pravidla silničního provozu, stejně jako na silnicích. Cyklisté by si proto měli odpustit alkohol a zkontrolovat brzdy a světla.

I když se na cyklostezkách potkávají jen cyklisté, bruslaři a chodci, měli by se řídit pravidly silničního provozu. Právě při předjíždění nebo výjezdu na silnici vzniká nejvíc úrazů.

K nehodám dochází také kvůli alkoholu. Proto by si cyklisté měli nechat zajít chuť na vychlazené pivo, které nabízí většina kiosků v okolí cyklostezky. Policisté mohou kromě alkoholu v krvi kontrolovat technické vybavení kol.

Cyklista Honza, kterého naše reportérka Zuzana Pecháčková potkala, byl téměř dokonale vybavený. Na hlavě měl cyklistickou helmu, která není pro dospělé povinná.

Zdaleka ne všichni cyklisté mají dostatečnou výbavu, aby jízdní kolo splňovalo technické vybavení, tak musí mít funkční přední i zadní brzdy a navíc musí mít funkční osvětlení za snížené viditelnosti a odrazka.

Na návrat z Velikonoc dohlíží na českých silnicích na 1500 policistů. Kontrolují i cyklisty

V případě, že výbava cyklisty tyto požadavky nesplňuje, hrozí mu pokuta až do výše 2 tisíc korun.

Více říká mluvčí orlickoústecké policie Lenka Vilímková: „Na cyklostezkách provádíme pravidelné kontroly zejména na technický stav jízdních kol a na alkohol požívaný před nebo během jízdy.“

Jak je to s alkoholem u cyklistů jedoucích po cyklostezce, dodává policista Pavel Ešpandr: „Alkohol u cyklistů je velkých neduh. Cyklisté si myslí, že když jedou po cyklostezce, že si ten alkohol mohou požít, ale i cyklostezka je pozemní komunikace, takže tam platí nulová tolerance. Nemohou pod vlivem alkoholu jet. Většinu dopravních nehod, kterou máme zadokumentovanou, jedná se o dopravní nehody, které jsou zaviněni cyklisty, jsou pod vlivem alkoholu.“

Aby nedocházelo na cyklostezkách ke střetům, měli by všichni účastníci provozu dodržovat stejná pravidla jako na silnici.

autor: Zuzana Pecháčková
Spustit audio