Jak dlouho letí raketa k Marsu? Budou tam někdy lidé bydlet?

16. červenec 2019

Nastane někdy doba, kdy se bude létat za prací mimo naši planetu? Jana Rychterová v Klubu přivítala dalšího vesmírného hosta. Tedy, ne že by to byl mimozemšťan. O současnosti a budoucnosti letů do vesmíru nám přišel povídat propagátor kosmonautiky Dušan Majer.

Čím se liší dnešní vesmírné lodě od těch před čtyřiceti či padesáti lety? Jsou třeba rychlejší? Dušan Majer prozradil, že vesmírné lodě se dnes neposuzují podle rychlosti, ale podle toho, kolik tun nákladu dovedou vynést na oběžnou dráhu. Z tohoto pohledu je raketa Saturn 5, která dostala prvního člověka na Měsíc, nejsilnější raketou v historii a zatím nebyla překonána.

Dovedl by Michael Collins, který pilotoval vesmírný let Apollo 11 na Měsíc ovládat i nějakou současnou raketu? A kdy příště přistanou pozemšťané na Měsíci? A poletí tam i nějaká žena? Poslouchejte a dozvíte se to.

Propagátor kosmonautiky Dušan Majer

Tajuplný Mars

V současné době mají vesmírné agentury nový cíl – planetu Mars. Plánovaná mise Exomars 2020 se například chystá zjistit, zda jsou pod jeho povrchem mikroorganismy a tedy život. Součástí mise tak bude i robotické vozítko se speciálním vrtákem.

Jak dlouho vůbec taková raketa letí k Marsu? Kdo by chtěl dopravit na rudou planetu lidi a založit tam kolonii? A vydají se lidé i na hranici Sluneční soustavy? Nebo už tam jsou? Poslechněte si Klub Rádia Junior a zjistíte víc.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. 

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

Spustit audio

Související