Jak funguje bankomat

30. duben 2013

Bankomat je přístroj, který dá dospělým lidem jejich peníze.

Tedy nepředstavujte si to tak, že přijdete k bankomatu, řeknete: „Dobrý den, dvě stě korun prosím“ a on vám je bez okolků dá. Bankomat k tomu potřebuje úplně jiný pokyn a také vám nedá jen tak nějaké peníze, ale musí to být peníze, které jste si sami naspořili. Zní to složitě?

Tak to vezmeme popořadě. Většina dospělých lidí si nechává posílat peníze, které si vydělá v práci, do banky. Jenomže pak si je samozřejmě musí také někdy nějak vybrat, aby měli na zaplacení všech nákupů a složenek. Vybrat si je mohou přímo v bance anebo právě přes bankomat, který je takovým robotem napojeným na banku i v době, kdy je v bance už po pracovní době.

A jak to předávání peněz mezi lidmi a bankomaty probíhá? Člověk, který má své peníze uložené v bance, dostane kartu, která je něco jako klíč ke kasičce. Tu vloží do bankomatu. Bankomat se zeptá na tajné číselné heslo, které zná jen majitel karty, a pak se zeptá, kolik peněz si chce člověk vybrat. Peníze odpočítá ze zásobníku, který je uvnitř bankomatu, a vyplivne jak kartu, tak peníze. Pokud ale bankomat zjistí, že člověk nemá v bance dost peněz na účtu, žádné peníze mu nedá.

Úplně první bankomat na světě, je starý asi jako váš pradědeček, byl postavem v New Yorku už v roce 1939. První český bankomat, který byl namontovaný v Praze v roce 1992, je proti němu úplný mladík. Tento rok mu bylo 21 let.

A tohle si také klidně můžete zapsat za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video