Jak můžeme darovat krev?

8. červen 2015

Když se řízneme do prstu, teče nám krev. V rubrice „Zapiš si to za uši“ si budeme povídat o tom, proč je krev červená a k čemu nám krev slouží.

Z čeho se krev skládá?
Krev je tekutina, která se skládá z červených a bílých krvinek a krevních destiček. Ne, samozřejmě, že když se na krev podíváte, žádné pidi destičky v ní plavat neuvidíte. Ale pod mikroskopem, který by to všechno zvětšil, to by byla jiná.

krev

Kudy krev po těle proudí a co ji pohání?
Krev proudí speciálním potrubím, kterému se říká oběhová soustava neboli krevní řečiště. No jasně, jako by v těle byly řeky, které vedou krev po těle. Oběhovou soustavu tvoří srdce, žíly a tepny a úplně tenoulinké vlásečnice.

čokoláda

Co jsou krevní skupiny?
Krev dělí na čtyři základní skupiny – A, B, AB a nula. Na celém světě je prý nejvíc lidí, kteří mají krevní skupinu nula. A třeba u nás v Česku je nejčastější krevní skupina A.

Jak můžeme darovat krev?
Každý dospělý člověk, kterému už bylo osmnáct let, může darovat krev. Jedinou podmínkou je, aby byl zdravý, protože jen zdravý člověk má i zdravou krev, která může pomoci někomu dalšímu.

Daruj krev s Českým rozhlasem

Slova, která v sobě mají krev
"Brácha, ty mi piješ krev."
To, že někomu pijete krev, znamená, že jste ho pěkně naštvali! A když vám to někdo řekne, neznamená to, že jste upíři, ale že bychom se možná měli zamyslet nad tím, jak se chováme.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video