Jak pečovat o velmi malé štěně?

21. únor 2013

Máme doma měsíční štěně. Jak se o něj správně starat?

Dobrý den,
máme nové štěně již 2 dny,ale majitel pejska prodával už v 1 měsíci. Myslíte, že nebude žádný problém se zdravím? A mohla byste nám, prosím, poradit čím máme štěně krmit? Je to brazilská fila..
Děkuji, M.

Ahoj.
Prodávat nebo dávat štěně pryč od maminky v jednom měsíci je brzy. Jsou ještě hodně malá, taková miminka, ještě jsou hodně závislá na mamince, i když už toho plno zvládnou sami – třeba baštit štěněčí granulky nebo maso s rýží. Běžně se štěňátka prodávají ve věku od 7 týdnů.
Pejska máš dva dny – to je ještě krátká doba na to, abys mohla říct, že je zdravý. Změna prostředí a odloučení od maminky a sourozenců vedou k tomu, že se štěňátku stýská. Také si musí zvyknout na nové lidi i prostředí. To vše je pro něj zátěž a trvá tak týden, než si na vše zvykne. V tomto zátěžovém týdnu se může projevit i nějaká nemoc – průjem, zvracení nebo něco jiného. Ale celkově by se zdravím nemusel být žádný problém.

V jednom měsíci jsou sice štěňata ještě kojená maminkou, ale už mají malé zoubky a učí se přijímat pevnou stravu. Nejlepší je začít je krmit rozvařenou rýží s vařeným masem nebo štěněčími granulemi – ty je nejlepší rozmočit v horké vodě.
Když máš štěně brazilské fily, tak mu pořiď granule pro štěňata velkého plemene. Jako zpestření může dostat třeba tvaroh nebo pribináček. Nedávej mu ale mléko – potom by mohl mít průjem. Když by ale nechtěl pevnou stravu, tak mu můžeš pořídit psí sušené mléko – takový sunar, a granule namočit v tom. K pití mu dávej čistou vodu. Důležité je krmit štěně několikrát denně – do 3 měsíců věku tak 4x denně, do půl roka 3x denně, od půl roka do roka 2x denně. Teprve od jednoho roku stačí krmit psa 1x denně.

Velmi důležité je štěňátko už od narození pravidelně odčervovat – nejlepší je odčervovací pasta koupená u veterináře. Dává se podle váhy pejska ve 2, 4, 6 a 8 týdnech života štěněte. První očkování se provádí nejdříve v 6 týdnech věku.

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na radiojunior@rozhlas.cz.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video